İZMİR (CİHAN)- İzmir Atatürk Stadı, tarihinin en büyük buluşmasına ev sahipliği yaptı. Dünya çocuklarının Türkçe konuşmasına birebir şahitlik eden İzmirliler, Türkçe'nin bir dünya dili olmasını hayranlıkla seyretti. 51 bin koltuk kapasiteli stadı ayakta dolduran 80 bin İzmirli, muhteşem ışık ve efek gösterileri eşliğinde sahneye çıkan öğrencileri sevinç gözyaşlarıyla izledi. Sahnenin dört bir yanına yerleştirilen sinevizyonlar, saha içinde ve dışındaki şölenin kolaylıkla seyredilmesini sağladı.
Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından organize edilen ve İzmir ayağını İzmir Kültürler Arası Diyalog Derneği (İZDİM)'nin üstlendiği program, dün saat 21.00'de Atatürk Stadı'nda gerçekleşti. "Gelin Tanış Olalım" sloganlı kültür şöleni kapsamında 24 ülkeden 160 öğrenciyi seyretmek isteyen İzmirliler, stadı hınca hınç doldurdu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Milletvekili eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili de şölende hazır bulundu.

"TÜRKÇE OLİMPİYATLARI, FEDAKAR ÖĞRETMENLERİN HİKAYESİ"
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan şöleni Kemal Gülen sundu. Tertip Heyeti Üyesi olarak açılışta konuşan eski bakanlardan Işılay Saygın, İzmir'in tarihi bir günü yaşadığını söyledi. 2003 yılında 17 ülkenin katılımıyla başlatılan olimpiyatların, bugünlerde dünyanın 5 kıtasından, 130 ülkesine yayıldığını ve bin 200 finalistin yarıştığını anlatan Saygın, dünya genelinde 15 bin öğrencinin bir yıl boyunca olimpiyatlara hazırlandığını kaydetti. Türkçe Olimpiyatları aracılığıyla tüm dünyaya "Gelin tanış olalım, dünyayı yaşanır kılalım" diye seslendiklerini belirten Işılay Saygın, "Bugün ortaya çıkan tablo şudur ki; Türkiye'nin bugün her alanda itibarının artmasına, yıldızının parlamasına büyük katkı sağlayan Türkçe Olimpiyatları, bir inancın, bir örnek insan idealizminin neler yapabileceğinin en güzel göstergesi... Bu, dünyanın dört bir tarafına yayılmış fedakâr öğretmenlerin hizmeti, dünya çocuklarının hizmeti… Bu hizmette emek var, azim var, alın teri var, hayat var, gerçeğin ta kendisi var. Ali öğretmenin hikâyesi var, Mozambikli Bangayana'nın kaderi var. Bu hizmette, bu yüreklerin ve beyinlerin destekleyicileri var. Bu, her defasında kendini aşan, göklerde dahi uçarken ayakları yere sıkı sıkı basan bir hizmet. İnancın hizmeti, çalışmanın meyvesi" ifadelerini kullandı.
Kosova'dan gelen öğrencilerin, Kırklareli yöresine ait halk oyunları gösterisiyle program başladı. Gösteriyi ABD'den gelen Vienara Sagel isimli öğrencinin 'Hoş Gör Sen' adlı şarkısı süslendirdi. Moldova'dan gelen Sanda Grehasim'in, 'Boş Çerçeve' isimli şarkısı herkesi duygulandırdı.

KOCAOĞLU: TÜRKÇE'YE EMEK VEREN HERKESİ YÜREKTEN ALKIŞLIYORUM
Organizasyona ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu akşam İzmir olarak, İzmirliler olarak, Türkçeyi öğrenen dünya çocuklarının, kardeşlik, sevgi ve dostluk duygularıyla beslendiği, güzelliklerin paylaşıldığı bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Dünyanın en ücra köşelerinde bile Türkçe konuşan, hiçbir zaman yıkılmayacağına inandığımız gönül köprüleri kuran çocukları ağırlamaktan son derece mutluyuz. Bu sabah, konuk çocuklarımızın bir bölümüyle birlikte olduk. Sohbet ettim. Onların Türkçe sevgisi hayranlığıyla gurur duydum. İnsanı insan olduğu için sevmek felsefesi ile düzenlenen bu etkinlik, dünya barışına çok somut katkılar sağlayacaktır. Bu akşam, tarih boyunca hoşgörü kenti olarak bilenen İzmir’den vermemiz gereken bir mesaj olduğuna inanıyorum. Renklerimiz, dillerimiz, ırklarımız ve genlerimiz farklı olsa da hepimiz insanız. Güzel dilimizin dünyaya tanıtılması konusunda gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatlarına 9 yıldır emek veren, Türk kültürünü dünyaya yayan herkesi yürekten alkışlıyorum” dedi.
Kocaoğlu'nun konuşmasının ardından, Makedonya'dan gelen Fjolla Mehmed ile Bosna Hersek'ten gelen Şeylan Koçan'ın seslendirdiği 'Zaman' isimli şiiri, ABD'den gelen Edem Melvin Kpozuxe ile Caleb Michael Lign'in sunduğu, özel beceri de 'Yeşilçam'dan bir esinti' gösterisi şölene renk kattı. Bu gösterinin ardından ABD’li Halk Oyunları ekibi, Karadeniz Yöresine ait halk oyunları gösterisi sundu. Daha sonra kürsüye çıkan Bosna Hersek'ten gelen Şeylan Koçan'ın, Nazım Hikmet'in 'Karlı Kayın' isimli şarkına İzmirliler eşlik etti.
Bu şarkının ardından kürsüye çıkan İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise “Farklı coğrafyalardaki, 130 ülkeden anadilimizi, edebiyatla, şiirle paylaşan, öncelikle Türkçenin evrensel bir dil olarak tanınması, Türk kültürünün barışa hizmet etmesini çok önemsiyoruz. Türkçenin dünya dili; bilim, kültür, sanat dili olarak bir kez daha gösteren, bu gururu yaşatan 130 ülkedeki görevlilere, olimpiyat komitesine teşekkür ediyorum. Kitle iletişim araçlarının bu kadar gelişmesine rağmen, toplumlar birbirlerine kopuk bir biçimde yaşamaktadır. Kültürlerarası diyalog ordusunun her türlü ayrılık ve çözülmesine yardımcı olacağına inanıyorum. İnsanlığın ortak kültürü ve kültürel zenginliklerin öne çıkması, diyalogla geliştirilmesi, insanların birbiriyle ilişkilerini güçlendirecektir. Ahmet Yesevi’den, Yunus’tan, Mevlana’dan beslenmiş Türk kültürünün dünya barışına çok şeyler katacağına inanıyoruz.Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Ünlü ses sanatçısı Orhan Gencebay'ın, 'Dil Yarası' adlı eserini Ukrayna'dan gelen Emir Seit Arifov seslendirdi. Vatandaşların uzun süre alkışladığı arabeks şarkıyı, Norveç'li Anette Hoel'in seslendirdiği 'Çile Bülbülüm' isimli oyun havası tarzındaki türkü takip etti. Türkmenistan'lı Dovlet Hudayberdiyev ile Tacik Shohruh'un, 'Kum sanatı’ üzerine seslendirdiği ‘Süleymaniye'de Bayram' isimli şiir, izleyenleri duygulandırdı.

"30 YIL ÖNCE MEŞALEYİ YAKANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"
İzmir Milletvekili, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Gerek yazılı kültürümüzde, gerek sözlü kültürümüzde Türkçe penceresinden baktığımızda Türkçe'nin sevgi, kardeşlik dili olduğunu görüyoruz. Türkiye olarak, İzmir olarak misafirlerimizi bağrımıza basmaktan büyük gurur duyuyoruz. 30 yıl önce buradan yanan ışık, 130 ülkede bini aşkın okula ulaşıp, onbinlerce Türk dostu, gönüllü elçilerin yetişmesine vesile olmuştur. Meşaleyi yakanlara, gönül dostlarına teşekkür ediyoruz. Yaşanabilir dünyanın nabzı Atatürk Stadı’nda atıyor. Dünyaya sevgi, dostluk penceresinden bakışın fotoğrafı buradan çekiliyor. İzmir’e bu fotoğraf çok güzel yakışıyor. Dünyanın bu minyatür birleşmiş milletler görünümünden, bu fotoğraftan alması gereken çok dersler var. “dedi.
Kosova’dan gelen folklor ekibinin gösterisini, Belarus'tan gelen Uladzislau Voinich ile Endenozya’dan gelen Nurul'un, 'Utansın' adlı şiiri takip etti. Mısırlı Muhammed Hsny, 'Anne' isimli şarkıyı seslendirdi. Brezilya'dan gelen Vitoria Matos, 'Gelevera Deresi'ni, Tacik Shohruh Yunusov da, 'Akşam oldu hüzünlendim' ve 'Kara Bulutları Kaldır' isimli şarkıları seslendirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Bir gece ancak bu kadar muhteşem olabilir. Bizim de, dinimizin de, inancımızın da, imanımızın da en güzel gecelerinden birisi, mukaddes Miraç gecesinin arife gecesi, bir arife günü ancak bu kadar muhteşem karşılanabilir. Bu gece, Karaman Mehmet Beyin, Yahya Kemal’in, Mehmet Akif’in, Mustafa Kemal’in ruhları şad olmuştur. Dünyanın dört bir yanında, Amerika’da, Avustralya’da, Avrupa’da, Türkçenin ses bayrağını yaşatan, ağabeylere, ablalara, öğretmenlere, milletimize, insanlığa, hizmet eden herkese en içten şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Programların sonlarına doğru sahneye çıkan Azerbaycanlı Qafar Şamilov, 'Zahidem' ve 'Nar Danesi'ni, Şilili Matıas Contreras 'Çayır Çimen Geze Geze' şarkısını seslendirdi. Moldova'dan gelen halk oyunları ekibinin, 'Zeybek' gösterisi ise büyük beğeni kazandı. Tacikistan’dan Shohruh ile Şeyla Koçan'ın, koro halinde söyledikleri kapanış türküsünü muhteşem bir havai fişek gösterisi takip etti. İzmir’in dört bir yanından seyredilen ışık ve havai fişek gösteri izleyenleri hayran bıraktı. Muhteşem gece, öğrencilerin toplu halde İzmirlileri selamlamasıyla son buldu. CİHAN