Alman Federal Meclisi tarafından oylanan 1915 olaylarının 'soykırım' olarak tanınması kararının yanlış olduğunu belirten Karabacak, bunun Türk- Alman ilişkilerinde sorunlar oluşturacağını söyledi. Oylamaya katılan federal milletvekilleri arasında yer almadığının bilinmesini isteyen Karabacak, Alman parlamentosunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararını hiçe saydığını da belirtti.

Almanya'nın Schleswig-Holstein Eyaleti'nden Pinneberg'in Türk kökenli Milletvekili olan aynı zamanda partisinin uyum sözcüsü Denizlili Barış Karabacak, yazılı açıklama yaptı. Alman Federal Meclisi'nin sözde soykırım tasarısının kabul edilmesini eleştirdi. Geçen yıl AİHM'nin verdiği kesin hükümle, parlamentoların bu konuda karar verme yetkisine sahip olmadıklarını ilan etmesine rağmen, Alman Parlamentosu'nun (AP) aldığı kararla, Avrupa'nın en yüksek mahkemesini hiçe saymış olduğunu söyledi.

Oylamanın federal milletvekilleri arasında yapıldığını kendisinin ise Türk-Alman dostluk ilişkilerini geliştirmek için çalışan CDU partisinin uyum sözcülerinden birisi olduğunu belirten Karabacak, oylamaya katılan federal milletvekilleri arasında yer almadığının bilinmesini istediğini dile getirdi. Ermenistan ve Türkiye arasındaki bir tarihi sorunun AP'yi ilgilendirmediğini, bu konuda yapılan oylamanın hiçbir belge ve kanıta dayandırılmadan yapıldığı ifade etti. 

Türkiye'nin tüm tarihi belgelerini açarken Ermenistan'ın hiçbir tarihi belgesini bu konun çözümü için ortaya çıkarmadığını, aksine iddialarla yol almaya çalıştığını belirten Karabacak, "Hiçbir yasama organı, yargı organlarının ve tarihçilerin yerine geçemez. Onların yerine karar veremez. İnsanlığa karşı işlenmiş en ağır suç olan soykırım gibi bir suçu, bir devlete ya da halka fatura etme hakkına sahip değildir. Sadece tarihçilerin ve mahkemelerin karar vereceği bir konuda siyasilerin bu yönde attığı adımların iki ülke ilişkilerine zarar vereceğini özellikle de Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk vatandaşını da derinden etkilenecektir. Sabır ve azimle çalışarak şu anda estirilen Türk ve Türkiye düşmanı propagandaların önüne geçilebilir" dedi.

DHA