Farklı ülkelerde faaliyet gösteren Türk işadamları, eskiden iş yapmaktan korktukları Türkiye'nin, son dönemdeki ekonomik gelişmesi ve bürokrasinin hızlanmasıyla yatırım için cazip hale geldiğini söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)'nin Dışişleri Bakanlığı işbirliği ile bu yıl 14.'sü düzenlenen 'Türkçe Konuşan Girişimciler Programı' çerçevesinde 20 ülke ve 4 özerk bölgeden 45 kişilik misafir işadamı heyeti Denizli’ye geldi. Denizli Ticaret Odası(DTO) Başkanı Necdet Özer, işadamlarını DTO Meclis Toplantı Salonu’nda kabul etti.
Toplantıda Denizli’nin ticari potansiyeli ve yatırım alanları hakkında bilgi veren Başkan özer, Türkçe konuşan ülkelerle bağlarını güçlendirmeye çalıştıklarını ifade etti. Özer, şöyle konuştu: “DTO olarak buraya gelen konuklarımızın birçoğunun ülkesine gittik. İşbirliğini geliştirmeye çalışıyoruz. Ticari iş hacmimizi artırmaya çalışıyoruz. Denizli tekstilde geçmişte birçok başarıya imza atmış bir ilimiz. Son yıllarda turizm, kablo, seracılık, jeotermal, inşaat alanlarında da cazip hale gelmiş durumda. Buraya yatırım yapmak isteyen herkese her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız.”
45 kişilik işadamı heyeti adına konuşan Almanya’da döner fabrikası sahibi Remzi Kaplan ise Türkiye’ye boy göstermek için iş yapmak için geldiklerini vurguladı. Kaplan, “Biz gurbetçiler yurt dışına iş kurmak için gittik. İşçi çocuğu olduk. Zamanla işveren ve fabrika sahibi olduk. Şimdi buradaki tecrübemiz ve birikimimizle ülkemizde yatırım yapmak istiyoruz. Önceden Türkiye’de iş yapmaktan korkardık. Cesaretimiz yoktu. Son 6 yıldır işler çok kolaylaştı. İş kurmak istendiğinde başta odalarımız olmak üzere bürokrasinin çok faydasını görüyoruz. Sistem artık Avrupa’daki gibi çalışıyor. Siyasi iktidarın ve istikrarın burada çok etkisi var.” diye konuştu.
Hükümetin yurt dışındaki girişimcileri ve sermaye sahiplerini sürekli yatırıma davet ettiğini anlatan Kaplan, “Bunlar küçümsenecek şeyler değil. Yıllardan beri biz bunun özlemini duyuyorduk. Türkiye’nin hızlı gelişmesi bize burada yatırım yapmayı cazip hale getiriyor.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların sonunda Afganistan, Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Irak, İran, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, KKTC, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Sancak(Sırbistan), Tacikistan, Türkmenistan, Kırım(Ukrayna) ve Yunanistan’dan gelen işadamları DTO Başkanı Özer’e ülkelerinden getirdikleri hediyeleri takdim etti. Başkan Özer de misafirlerine Denizli horozu heykeli, havlu ve tekstil ürünlerinden oluşan hediyeler verdi.