Denizli’de beş yıldan bu yana traverten fabrikalarından temin ettikleri hurda travertenleri işleyerek mozaik haline getiren üniversiteden arkadaş Mehmet Deligöz ve Cemalettin Baydar, kurdukları Denmar Dekoratif Mermer Şirketi aracılığı ile geçen yıl 1 milyon dolarlık ihracat yaptı. Fabrikaların hurdaya çıkarttıkları traverten parçalarını santimlerine ayırarak mozaik karo şekline getirdiklerini bu sayede hurdalardan büyük katma değer sağladıklarını belirten Denmar Ortaklarından Mehmet Deligöz, “Denizli Türkiye’nin en zengin traverten yataklarına sahip, ocaklardan çıkartılan travertenler fabrikalarda işlenirken kırılmalar bozulmalar olabiliyor. Hatalı ve yanlış kesim nedeniyle hurdaya çıkmış, bir daha kullanılması imkânsız olan traverten hurdalarını toplayarak kendi işyerimize getiriyoruz. Burada hurda travertenleri santimlerine ayırarak mozaik karo ürünleri yapıyoruz. Yaptığımız ürünlerin tamamını da başta Fransa olmak üzere, AB ülkelerinin tamamı, Afrika ve Avustralya’ya ihraç ediyoruz. Geçtiğimiz yıl traverten atıklarından elde ettiğimiz mozaik karoların ihracatını yaparak 1 milyon dolarlık ekonomimize katkı sağladık. Biz bu traverten hurdalarını alıp işlemesek, bu parçalar çevre kirliliğinden başka hiçbir şeye yaramaz” diye konuştu

Kadınlara istihdam sağlıyoruz

Denmar çatısı altında 2’si erkek toplam 15 kişiye iş verdiklerini, emek yoğun bir sektör oldukları için yeni istihdamlar yapacaklarını ifade eden Deligöz, “Ortağımla ben Pamukkale Üniversitesi İktisat Bölümünden 2004 yılında mezun olduk. Mermer ve travertenle ilgili hiçbir bilgimiz yokken bu sektöre girdik. Traverten atıklarını nasıl değerlendirelim derken mozaik yapma fikri oluştu. Traverten hurdalarını 1x1’den 5x10’a aralığında parçalıyoruz. Parçalara ayrılan travertenler bünyemizde çalışan kadın işçilerimiz tarafından kalıplara diziliyor. Kalıplara renklerine ve şekillerine göre tek tek el işçiliği ile yerleştirilen traverten parçaları, özel tutkallarla filelere monte ediliyor. Aylık üretim kapasitemiz yaklaşık 2 bin 500 metre kare. Traverten hurdalarını tekrar işleyerek elde ettiğimiz bu mozaik karolar, evlerin salonlarında, mutfak banyo ve isteğe göre oturma odalarında kullanılabiliyor. Geçen yıla göre 2011 yılında siparişlerimizde yüzde yüze varan bir artış yaşıyoruz. Aldığımız siparişleri zamanında teslim edebilmek için yeni işe alımlar yapacağız. İşe aldığımız kadınlarımızı aynı zamanda meslekte öğretiyoruz” dedi.

Monaco Prensinin evinde kullanıldı

Monaco Prensi 2. Albert’in evinin duvarları için Denizli’den mozaik gönderdiklerine dikkat çeken Cemalettin Baydar, “Monaco Prensi Fransa’da ürün verdiğimiz şirkette bizim mozaiklerimizi beğenmiş. Fransa’dan özel ibaresiyle sipariş aldık. Bir hafta da gelen siparişi hazırlayıp Fransa’ya gönderdik. Firmamızda yaptığımız traverten mozaikle Monoca Prensinin evi de süslenmiş oldu. Dünyanın farklı ülkelerine de mozaik ihraç etmek için her yıl açılan mermer fuarlarına katılıyoruz. İzmir’deki mermer fuarında da standımız vardı. Orada 4 günde beyazdan siyaha 9 farklı mermer atığını kullanarak yaptığımız üzerinde bayan resmi olan halı şeklindeki mozaiğimiz çok fazla ilgi gördü. Şimdi de Denizli Ticaret Odası için 60x60 ebadında traverten hurdalarından kentimizin simgesi olan horoz tabloları yapıyoruz. El emeği ile yaptığımız horozlarda DTO’nun yurt içi ve yurt dışı gezilerinde hediye olarak veriliyor” şeklinde konuştu. Baydar, beş yıl önce üretime başladıklarında traverten fabrikalarının hurdalardan kurtulmak ve yer açılmasını sağlamak için ücretsiz olarak traverten parçalarını verirken, şimdi parayla işleyebilecekleri hurda traverten bulmakta zorlandıklarını söyledi.