Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Il Müdürü Sezgin Kutlu, jeotermal ısıtmalı, topraksız sera alanının 500 dekara ulaştığını söyledi. Vali Abdülkadir Demir, Il Müdürü Kutlu ve Il Müdür Yardımcısı Ergün Çolakoğlu, jeotermal seralarda incelemelerde bulundu. Inceleme gezisinde seralar hakkında bilgi veren Kutlu, Denizli tarımının güçlü yönlerinden birisinin zengin jeotermal kaynaklar olduğunu ifade etti.

Sezgin Kutlu, yaptığı açıklamada, “Jeotermal ve uzun güneşlenme süresiyle ilimizde başarılı bir sera üretimi yapılabilmektedir. Ilimizde 500 dekar üzerinde jeotermal ısıtmalı, topraksız modern seralar bulunuyor. 2009 yılından itibaren bu seralarda biyolojik mücadele yöntemleri uygulanmakta olup mümkün olduğunca kimyasal mücadele yapılmamaktadır. Bu nedenle ürünlerimizde şimdiye kadar herhangi bir kalıntı sorunu yaşanmamıştır. Hedefimiz, sera alanlarımızı hızla arttırarak bu konuda da ülkemizin önemli illerinden biri olmaktır.” dedi. Denizli’de teknolojik seralarla yılın 11 ayı üretim yapılabildiğini ve yüzde 95’inin domates olduğunu belirterek, “Seralarımızda tozlayıcı olarak bambus arıları kullanılmaktadır. Üretilen domatesler renk, şekil ve aromasından dolayı ülke içi ve dışında tercih edilmektedir. 2013–14 üretim sezonunda ilimiz seralarında 14 bin ton domates üretimi bekliyoruz.” şeklinde konuştu. Bakanlığın çevre ve insan sağlığına dost mücadele uygulamalarına desteğinin artarak devam ettiğini vurgulayan Il Müdürü Kutlu, “2011 yılında dekar başına 100 TL olan biyolojik mücadele desteği, 2013 yılında 330 TL’ye çıkmıştır. Bu rakam, 1 dekar seranın yıllık biyolojik mücadele masraflarının yüzde 50’sini karşılamaktadır. Ilimizde 2013 yılında bu kapsamdaki 204 sera için 80 bin TL destekleme ödemesi yapılacaktır.” dedi.

Vali Demir de Denizli’nin jeotermal kaynaklar bakımından oldukça zengin olduğunu ifade ederek, “Ilimizde 36 ile 240 derece arasında inanılmaz jeotermal kaynaklar var. Bu kaynaklardan 60–70 derece arasında olanlar sağlık hizmetinde, 120 derece kadar olanlar seracılıkta, bunun üstünde sıcaklıktaki kaynaklar ise elektrik üretiminde kullanılıyor. Bu üç sektör için de kullanılabilecek miktarda yeterli kaynağımız var. Ilimiz turizm ve elektrik üretiminde bu kaynaklardan yeterince yararlanırken tarımsal üretimde bu miktar biraz düşük kalıyor. Önümüzdeki günlerde bu açığı kapatmak için özellikle ülkemizde bir ilk olan organize sera sanayi bölgesini canlandıracağız. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız da bu konudaki teşvikleri ve destekleriyle seracılık yapmak isteyen müteşebbislerimize cazip imkanlar sağlayacağı müjdesini verdi. Önümüzdeki günlerde ilimiz seracılığında önemli gelişmeler olacak.” diye konuştu.