Denizli Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, ilçe ziraat odaları başkanları ve Denizli'nin her bölgesinden üreticiler katıldı. 
Konferansa konuşmacı olarak katılan  Yeditepe Üniversitesi Biyogenetik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan,  organik sürdürülebilir tarım hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. 
Turan, "2015 yılında dünyada toprak günü ilan edildi. Toprağımız çok değerli ve önemlidir. Ancat toprağımızı çok etkin bir şekilde kullanamıyoruz. Birde yaptığımız yanlışlıklarla toprağımızı yok ediyoruz. Sahip olduğunuz milyonlarca yılda oluşan 10-20 santimetrelik o üst tabakayı  bir saatte kaybedebiliyoruz. Ülkemizde her yıl erozyon ile 600 milyon toprak  kayboluyor. Dünyada 10 dakikada 10 hektar hastalanıyor, kanser oluyor. Dünyada kıt kanat topraklar olduğu için topraklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Toprağımızı bir nesne gibi gördüğümüzde sorunlar ortaya çıkıyor. Ülkemizin bulunduğu coğrafya gerçekten çok önemlidir. Toprağımıza dikkat etmeliyiz. 

HER TOPRAKTA HERŞEY OLMAZ
Topraklarında insanlar gibi farklı farklı kabiliyette sahip olduğunu belirten Turan, " Bir toprakta her şey yetişecek anlamına gelmez. İşte yaptığımız en büyük yanlışlardan birisi bu. Sahip olduğumuz alanları. kendi isteklerimiz doğrultusunda üretim yapmaya çalışıyoruz. Bir toprakta sebze bitkileri için uygunken tarla bitkilerini yetiştirmeye çalışıyoruz, yada tersi. yani büyük yanlışlıklar var. Toprağı tanımalı ve bilmeli buna göre üretim yapmalıyız. Bunu yapmadığımız için de, daha fazla ürün almak için kimyasal kullanıyor, yanlış gübrelemeler yapıyoruz. Hem üretim maliyeti artıyor hem de ürün istenilen oranda alınmıyor. 
Bakanlık işte bu yanlışı engellemek için desteklemeler yapıyor. Ülkemizde sadece üründen destekleme almak adına dosyalar dolduruluyor. Sorunlarımız içinde herkesin çalışması gerektiğine inanıyorum. 
Ayrıca mevsim arası sıcaklıkları var bu konuda bilimsel olarak bilim adamlarının gelecek için söyledikleri hiçte iç açıcı değil. Küresel ısınmada ışınlar yansıyıp gidiyordu. Şimdi ise karbon monoksit kalıcı sıcaklık oluşturuyor. Bilimsel olarak baktığımızda yine dünyada birçok göl önce küçülüyor daha sonra da kuruyor yok oluyor. Aynı zamanda donmalarda olumsuz etkiliyor. İşte tüm bu sorunlara karşı sizleri bizler hazırlamalıyız. Hedefimiz daha az kimyasal daha az gübre ile aynı ürünü almaktır. Dünyada konforlu alt yapısı olan ülkeler organik tarıma geçti neden çünkü organik beslenmek istiyorlar.”