Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “2018’de tohumlar sertifikalı olacak” şeklindeki açıklamasını değerlendiren Melike Basmacı, Kararın aralarında pembe domates ve deli bezelye’nin de olduğu yerel türleri doğrudan ilgilendirdiğini ifade etti.
 
KÖYLÜNÜN SIKINTISI KATLANACAK
Karar ile birlikte yerel tohumların ekiminin engellenmesi durumunda köylü üreticilerin elinde bulunan yerel tohumların kayıplara karışma tehlikesi olduğunu öne süren Basmacı, “Kayıt altında olmayan ayaş domatesi, deli bezelye, urla börülcesi, pembe domates ve birçok yerel çeşit artık ekilemez olacak. Bu proje düşünce aşamasında olsa da yereli yaşatmak için belli maddeler konularak düzenleme yapılmalıdır. Köylümüzün elinde çoğaltılan tohumlar var. Tarım Bakanlığı’nın bu tohumları toplayıp çoğaltımını üstlenmesi gerekiyor. Bu olmazsa tohumu büyük firmaların tekeline teslim edip yerel tohumu bitirmelerine seyirci kalabiliriz.’’dedi.
 
BAKAN ÇELİK’İ ELEŞTİRDİ
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği’nin (TSÜAB) düzenlediği tohum çalıştayında, 2018’den itibaren sertifikalı tohum kullanmayan çiftçiye destek verilmeyeceğini açıklamasını da eleştiren Basmacı, köylünün birilerinin tekeline muhtaç edileceğini de savundu