Ticari araç kiralama ve hafif ticari araç kiralama farklı ölçeklerdeki işletmelerin çeşitli gereksinimleri çözmelerinde farklı ve karlı alternatifler sunan avantajlı bir yöntemdir. İşletmeler ticari araç kiralama ve hafif ticari araç kiralama hizmetlerinden yararlanarak ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilecek farklı araç modelleri arasından istediklerini tercih edebilirler. Araç kiralama, araç satın alma durumundan farklı olarak gelişen ve değişen ihtiyaçlar karşısında kiralanan aracı değiştirme böylece ek maliyetler yaratmadan hızlı, kolay ve ekonomik bir şekilde işletme ihtiyaçlarını karşılama imkanı sunar. Carvento araç kiralama alanındaki deneyimi, geniş çeşitliliğe sahip araç filosu, müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışı ve kiralama süreçlerinin aksaksız ilerlemesi sayesinde sektörünün öncü isimleri arasında değişmez bir yere sahiptir. Carvento müşterilerine sunduğu kaliteli ve ekonomik hizmetler sayesinde ticari işletmeler açısından büyük bir mali külfet haline gelebilecek olan araç satın alma işlemini en ekonomik fiyatlarla ticari araç kiralama ve hafif ticari araç kiralama opsiyonu ile çözme imkanı sağlamaktadır.

Kiralama süresi boyunca her an ulaşılabilir olması ve olası tüm sorunlara en kısa sürede etkili çözümler sunması Carvento’nun ticari araç kiralama sektöründe rakiplerine göre birkaç adım öne çıkmasını sağlayan faktörler arasında sayılabilir. Carvento tarafından müşterilerine sunulan pek çok destek hem maliyetlerin hem de işletmelerin ticari araç takip süreçlerine ayıracağı zamanın azaltılmasına imkan verir. Carvento’nun Türkiye genelinde bulunan 360 adet servis noktası müşterilerinin en ufak ihtiyaçlarının dahi en kısa sürede üst düzey kalitede giderilmesi konusunda önemli bir role sahip bulunmaktadır.

Carvento ticari araç kiralama ya da hafif ticari araç kiralama hizmetinden yararlanan ticari işletmeler yalnızca ticari veya hafif ticari araç kira bedelini ödeyerek zaman ve maliyet gerektiren diğer tüm süreçlerden uzak kalma imkanına sahip olabilirler. Bu sayede zaman ve maliyet kaynaklarını işlerini geliştirmelerini sağlayacak faaliyetlere yönlendirme avantajını değerlendirebilirler.

Ticari Araç Kiralama Koşulları Nelerdir?

Araç tescil belgesinde kamyonet ya da minibüs yazan bir ticari aracın kiralanmasının söz konusu olduğu durumlarda araç ve sürücü için yetki belgelerinin alınmasına gereksinim vardır. Yetki belgelerinin iş koluna ve kullanım aracına göre farklılık göstermesi söz konusudur. Yetki belgelerinin sağlandığı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlükleri yetki belgesi için temel koşulların karşılanıp karşılanmadığına dair tespitlerde bulunur. Yetki belgesi almak için verilen başvuru formları, başvuru sahibi firmanın imza sirküleri, taşıt sözleşmesi ve şirket yapısına bağlı olarak istenilen ek evraklar sürecin başlatılması için gereklidir.

Araç kiralama yapan şirket ticari bir taşıma işlemi gerçekleştirmiyorsa N1 ve N1G sınıfında olup araç tescil belgesinde kamyonet yazan araçları yetki belgesi gerekmeden operasyonel amaçla kiralamaları mümkündür. Ticari taşıma işinin yapılması amaçlanarak araç kiralanıyorsa şirket yapısına ve kullanım amacına göre farklı yetki belgeleri istenir.

K2 yetki belgesi ticari araçlarla taşımacılık yapıp herhangi bir kazanç sahibi olmayacak, sadece kendi esas iştigal alanında ya da ticari hizmet olarak kullanım yapacak şirketlerin alması gereken yetki belgesi olarak tanımlanabilir.

Yurt içi lojistik işletmeciliği yapan ve L1 yetki belgesine sahip olan şirketler sahip oldukları aynı tip araç sayısının 10 katına kadar ticari araç ya da hafif ticari araç kiralama hakkına sahiptirler. L1 yetki belgesini almaları için işletmenin en az 3 adet özmal ticari araca sahip olması şartı aranır.

M1 yetki belgesine en az 3 adet özmal ticari aracı olan şirketler sahip olabilirler. Bu belgeyle aynı il içinde kargo taşımacılığı yapabilen şirketler sahip oldukları özmal ticari araç sayısının 2 katı kadar ticari araç kiralama yapabilirler.

Ticari araç kiralamak için şirketlerden istenilen yetki belgelerine ek olarak sürücülerin de belirli belgelere sahip olmasına gereksinim vardır. Ticari kapsamda bulunan araçların kullanılabilmesi için sürücüler ticari araç ehliyetine, SRC ve psikoteknik raporuna sahip olmalıdırlar. Bu belgeler araç kiralamak ve kullanmak için gerekli olduğundan bu belgeler olmadan trafiğe çıkılması para cezasını gerektiren durumlardan biridir.

Ticari Araç Vergileri

Şirketler ticari araçlarını satın alırken ve satın aldıktan sonra belirli vergi yükümlülükleri ile karşı karşıyadırlar. Ticari araç satın alımı sırasında Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi ödemeleri yapılır. Yapılan güncel düzenlemeler kapsamında aracın silindir hacmine ve vergisiz satış tutarına bağlı olarak ÖTV oranı %45 - %220 arasında değişiklik göstermektedir. KDV değeri ise ÖTV bedeli ile birlikte ortaya çıkan değerin üzerinden %18 olarak hesaplanmakta ve araç fiyatına eklenmektedir.

Ticari araç satın alındıktan sonra yılda iki kez Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenir. Bu vergi aracın yaşına ve azami toplam ağırlığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ticari araç satın alma yerine kiralamanın tercih edildiği durumlarda işletmeler bu gider kalemlerinin hiçbirini ödemek zorunda kalmazlar. Yalnız aylık kira bedelleri, yakıt giderleri ile trafik cezaları kendi sorumluluklarında olur. Siz de yalnızca ticari araç değil farklı segmentlerde araç kiralama konusunda hızlı, kaliteli ve ekonomik hizmet almayı istiyorsanız carvento.com adresini ziyaret edebilir ve Carvento ile iletişime geçebilirsiniz.