HABERDENİZLİ.COM

23 Mayıs 1999 yılında Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi kırsalında konuşlandırılan Jandarma Komando Taburuna saldıran terör örgütü PKK,  1 eri şehit etti, 26 askeri ise yaraladı. Saldırıda beline isabet eden kurşunla yaralanan Veli Kalaycı, Hakkâri’de ameliyata alındı.  Vücuduna kurşun girip çıkan Kalaycı, ameliyatın ardından memleketi Denizli’ye gönderildi.  18 günlük hava değişiminin ardından tekrar bağlı bulunduğu Kayseri Komando Tugayına teslim olan Kalaycı, askerliğini burada tamamladı. 

Tedavisi sırasında komutanların kendisine gazilik unvanı verileceğini söylediğini  ifade eden Kalaycı,  teskere aldıktan sonra hiçbir kimsenin aramadığını ifade ediyor.  3 sene önce 
Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar Derneği (TMSY) ile tanıştığını ifade eden Kalaycı, Gazilik unvanı almak için gitmediği kurum kalmadığını söylüyor. 

17 YIL SONRA 4 BİN 500 LİRA VERİP GÖNDERDİLER

Geçtiğimiz yıl Isparta Askeri Hastanesi’nden sağlık durumu hakkında rapor alan Kalaycı, bu raporu Milli Savunma Bakanlığı’na göndererek Gazilik unvanı verilmesini istedi. Raporu inceleyen Bakanlık, 4 bin 562 lira tazminat verilmesine karar verdi. Bakanlığa tazminat için başvurmadığını, Gazilik unvanı için başvurduğunu söyleyen Kalaycı, Türkiye’de benim gibi Terörle mücadelede ciddi yaralar alan 19 bin asker ve polis gazilik unvanı almayı bekliyor. Biz neden gazi sayılmıyoruz?” sözlerini kullandı. 

CAN VERMEYE HAZIRIZ FAKAT DEĞER VEREN YOK

Belinden aldığı yara nedeniyle bel ağrıları yaşadığını, bu nedenle de ağır işlerde çalışmadığını söyleyen Kalaycı,   “Vatani görevimi yaptığım sırada yaralandım. Kurşun belimden girdi çıktı. Şuan ağır işlerde çalışamıyorum, iki çocuğum var onlara bakmakta zorlanıyorum.  Ben vatanım için canımı vermeye hazırım fakat kimse bize değer vermiyor. Bir gazilik unvanını çok görüyorlar. Hakkım olan gazilik unvanımı istiyorum” şeklinde konuştu. 

19 BİN KİŞİ AYNI DURUMDA

Türkiye’de Veli Kalaycı gibi 19 bin kişi bulunuyor. Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar Derneği’ni (TMSY)  kuran bu kişiler, Gazilik ünvanı verilene kadar mücadele edecekelrin ifade ediyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra çıkarılan KHK ile gazilik için yüzde 60 engel şartı kaldırıldığını söyleyen  TMSY Derneği Başkanı Atilla Polat, “, “Bizler mecburi askerlik görevimizi yaparken yaralandık hepimizin vücudunda alınamayan mermi ve şarapnel parçaları ile yaşıyoruz alınması riskli alınsa felç kalma ve ölme riski olduğundan tedavi bile olamıyoruz vatan için vurulduk bedel ödedik ama gazi sayılmıyoruz” dedi.

“BİZİ NEDEN GÖRMÜYORLAR”

Toplam sayılarının 19 Bin kişi olduğunu belirten Polat, Genel Kurmay Başkanlığına bağlı 12 bin askerin, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı 5 bin polisin ve 2 bin köy korucusu ve sivil kamu personelinin olduğunu kaydetti. Yetkililerden bu konuya sessiz kalmamaları gerektiğini söyleyin Polat,  “Devlet büyüklerimiz bizleri niye görmüyor ve neden duymuyor, bizler hiç kimsenin umurunda değil miyiz, bizlerin de aileleri var. Bizler çocuklarımıza gazi olduğumuzu ispatlayamıyoruz, bizlerde bu vatanı, bu milleti, bu bayrağı savunurken vurulduk, ayrıca vücudumuzda alınamayan kurşun ve şarapnellerle yaşıyoruz” şeklinde konuştu.