Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Toplantısı, Sektör Kurulları Başkanı Akif Uygun Başkanlığında, Kervan Tekstil’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya MÜSİAD Denizli Şube Başkanı İsmail Biltekin, Yönetim Kurulu üyeleri ve  Tekstil Sektörü üyeleri yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda Sektördeki mevcut sorunlar, çözüm önerileri ve izlenmesi gereken politikalar ele alındı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Denizli Şube Başkanı İsmail Biltekin “Tekstil sektöründe yaşanan sorunların başında nitelikli eleman ve ara eleman sıkıntılıları, İhracatçı firmaların KDV iadelerinde yaşadıkları sıkıntılar, Yeni fabrika yatırımlarında yaşanan su aboneliği alımındaki yüksek bedeller, Ruhsat alımında yaşanan sorunlar gelmektedir. Bu problemlerin çözümü için MÜSİAD olarak ilgili bakanlıklara raporlar vermenin yanı sıra, birebir görüşmelerimizde de problemleri aktarıyoruz. Sanayici ve işadamlarımızın sorunlarını ve çözüm önerilerimizi her platformda dile getirerek sıkıntıların aşılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplantıda görüşülen konular ve öneriler aşağıdaki şekildedir;
KDV iadelerinde yaşanan gecikmeler finansman yükü olarak ülke ekonomisinde ağırlıklı sayıda olan KOBİ’lerin üzerinde kalmaktadır. Halihazırda uygulanmakta olan hızlandırılmış iade sistemine ilişkin hadler e-defter ve e-fatura limitlerine indirilerek KOBİ’ler bu yükten kurtarılabilir.
Tekstil sektöründeki birçok alanda KDV oranının Yüzde 8 olmasına rağmen sadece boyahanelerdeki KDV yüzde 18 seviyesindedir. Bu oranın diğer alanlardaki gibi Yüzde 8’e indirilmesi ivedilikle sağlanmalıdır.
10 Milyon TL cirosu olan firmalar e-faturaya geçmekte zorunlu tutulmaktadır. Fakat Hızlı KDV iadesinden yararlanamamaktadır. Hızlı KDV iadesi alan şirketler statüsüne e-fatura kullanan şirketlerde dahil edilmelidir.
Personel açığı sebebiyle üretimde zorluklar yaşanmaktadır. Nitelikli veya vasıfsız olarak personel bulunamamakta, iş başvurusu yapan kişiler niteliği olmadığı halde maaş pazarlığı yapmaktadır. Bu tür sorunların ortadan kaldırılması için ilgili kurumların çalışma yapması gerekmektedir.
Üçgen mevkiinde bulunan binanın gerekli düzenlemeler yapılarak tekstil çarşısı oluşturulması için çalışma yapılmalıdır. İzmir-Antalya-Ankara güzergahlarının kesişme noktası olan bu bölge şehrin ürünlerinin sergilendiği bir merkeze dönüştürülmelidir.
Firmaların E-fatura ve E-defter’e geçiş şartları piyasa beklentileri göz önüne alınarak yeniden yapılandırılmalıdır.
Yeni Fabrika yatırımlarında su aboneliği alımı için, metrekare başına belediyelerce talep edilen yüksek bedellerin kaldırılması gerekmektedir. Bu tür vergi ve harçlar sanayiciye yük getirmektedir.