HABERDENİZLİ.COM

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Şehirlerarası Otobüs Terminalinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet Binasında Denizli Trafik Yönetim Sistemini tanıttı.  Uzun uğraşlar sonucu böyle bir sistemin kurulduğunu anlatan Zolan,  bu projenin milli bir proje olduğunu anlattı. proje için yaklaşık 4 milyon gibi bir bütçe harcandığını belirten Başkan Zolan, “teknolojik alt yapıyı başka bir yerden almış olsaydık bu projeye yaklaşık 30 milyon lira gibi bir bedel ödeyecektik. Teknokent’te hazırlanan bu proje bu işin maliyetini oldukça aşağıya düşürdü. Mili bir proje olan bu sistem yüzde 100 Denizli ürünüdür.” İfadelerini kullandı. 

DENİZLİ’DEKİ TÜM KAVŞAKLAR İZLENİYOR

Sistem kurulmadan önce trafikle ilgili hiçbir veri tutamadıklarını bu nedenle de yoğunluk durumuna göre müdahale etme şansının olmadığını anlatan Başkan Zolan, “daha önce trafik ışıklarında ki bekleme süreleri bir defa ayarlanıyordu ve o şekilde sistem çalışıyordu. Şimdi ise araç yoğunluğuna göre sinyal sürelerini buradan değiştirebiliyoruz. Denizli’deki 95 kavşak buradan anlık olarak takip ediliyor. Herhangi bir arıza kaza gibi durumlar yaşandığında anında haberimiz oluyor ve müdahale ediliyor. Bugün artık Denizli’yi avucumuzun içi gibi görebiliyoruz.” dedi. 


YEŞİL DALGA SİSTEMİ 2’DEN 21’E ÇIKTI

Trafik akışına olumlu yönde katkı yapan yeşil dalga uygulamasının bu sistemle beraber arttığına vurgu yapan Zolan, “daha önce kavşaklar arası yeşil dalganın ayarlanması çok zordu ve sürekli bu sayaçlar arızalanıyordu. Bu nedenle yeşil dalga sistemini sade 2 aksta ve 11 kavşakta kullanabiliyorduk. Şimdi ise 21 aksta ve 53 kavşakt bu sistem çalışıyor. Yeşil dalga sistemi bu merkezden kontrol edilerek ayarlamalarını bu sistem yapıyor.” dedi.

ÇALIŞMALAR NEDENİYLE ŞEHİR İÇİNE GÜNLÜK 90 BİN ARAÇ FAZLA GİRİYOR

Yapımı süren  üçgen ve Sanayi kavşakları, altyapı ve üst yapı çalışmaları nedeniyle şehir içine daha fazla araç girdiğini anlatan Zolan, “örneğin daha önce üçgen kavşağından 100 bin araç geçiyordu. Şimdi ise çalışmlara nedeniyle 10 bin araç geçiyor. 90 araç şehir içi trafiğine girmiş oldu.  eğer böyle bir sitem kullanmamış olsaydık şehir içindeki olumsuzluklar artacaktı. Bu sistem sayesinde trafik yoğunluğunu en aza indirgedik.” Sözlerini kullandı. 



OTOBÜSLER TRAFİKTE ÖNCELİKLİ OLACAK

Toplu taşıma araçlarının trafikte bekleme süresini azaltmak için de projeler geliştiridiklerini söyleyen Zolan, “şuan 20 numaralı otobüs hattımızda bu sistemi denemeye başladık. Otobüs trafik ışığına yaklaştığı zaman 10 saniye içinde yeşil ışık yanıyor. Böylelikle 70 dakika olan hat süresi 55 dakikaya kadar düşüyor. Otobüs kullanan vatandaşlarda daha hızlı bir şekilde ulaşıyor. İlerde bu sistemi diğer otobüslerde de kullanacağız.”     İfadelerini kullandı. 

MOBİL UYGULAMA YAKINDA HİZMETE GİRECEK

Denizli trafik yoğunluğunu gösteren ve anlık bilgilendirme sistemi olan mobil uygulamanın şuan test aşamasında olduğu belirtilirken, bu yerel navigasyon sayesinde, gidilecek bölgeye  trafik yoğunluğuna göre alternatif güzergahlardan yönlendirme yapılacak. Aynı zamanda otopark doluluk oranlarında bu uygulamadan görülebilecek.