MUŞ (CİHAN)- Muş’ta Maliye Bakanlığı’ndan alınarak yatırımcılara tahsis edilen Tekel depolarındaki üretim önemli bir başarıya imza attı. Kapatılan Tekel Yaprak Tütün İşletmeleri'ne ait olan depolarda üretime başlayan Ezel Mobilya Sanayi (EMS) bölgenin ve Muş’un ilk mobilya ihracatını başlattı.
Toptan üretim yapan firma ilk olarak bölgede bulunan Van, Ağrı, Bingöl, Bitlis ve Iğdır gibi illere satış yapıp daha sonra Azerbaycan’la görüşme yaparak 1 tır dolusu yatak ve yemek odası takımı ihraç etti. 2010 yılı Mayıs ayında firmayı kurup üretime başladıklarını belirten Ezel Mobilya Sanayi (EMS) İşletme Müdürü Erdoğan Tuncer, "İlk başladığımız da aylık 50 takım kapasitemiz vardı. Şuan ayda 100 takım üretim yapıyoruz. Burayı kendi imkanlarımız ile kurup İş-Kur İl Müdürlüğünden yüzde 50 istihdam garantili kursiyer aldık. Ayda 250 takım mobilya üretmek için çalışmalarımızı hızlandıracağız. Hedefimiz ayda 250 takım üretmek bu hedefi ulaşırsak bir yılda 3 bin takım üreteceğiz." diye konuştu.
Satışları şuan toptan yaptıklarını belirten Tuncer, ilk olarak çevre il ve ilçelere satış yaptıklarını söyledi. Mobilya sektöründe bölgede bir ilki gerçekleştirdiklerini hatırlatan İşletme Müdürü Erdoğan Tuncer, İlk defa da Azerbaycan’a ihracat yapacağız. Bugün Azerbaycan’a Bir tır yatak odası ve yemek odası takımı gönderiyoruz.” dedi.
EMS Mobilya fabrikasında çalışan Yüksek Demir ise daha önce işsiz olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “İş-Kur’un açmış olduğu istihdam garantili kursa katılıp, hem meslek öğrendim hem de meslek sahibi oldum. Şuanda EMS mobilya fabrikasında çalışıp, mobilya üretimi yapıyoruz. Bu gün üretmiş olduğumuz mobilyaları yurt dışına ihraç edeceğiz.”

"YÜZDE 50 İSTİHDAM GARANTİLİ KURS"
Türkiye İş Kurumu Muş İl Müdürü Mikail Gökarslan firmanın bu günlere gelmesinde İş-Kur’un açmış olduğu kursların katkısı olduğunu söyledi. Gökarslan, firmanın yüzde 50 istihdam garantili kurslarla kalifiye eleman sahibi olduğunu belirterek, "Türkiye-İş Kur Muş İl Müdürlüğü olarak istihdam garantili birçok meslek edindirme kursu açtık. Buradaki amacımız hem özel sektöre destek verme hem de işsiz vatandaşlarımızı iş sahibi yapmaktır." dedi.
2 yıllık bir çalışma sonucunda Muş’ta mobilya imalatı yapıldığını vurgulayan İl Müdürü Gökarslan açıklamasına şöyle devam etti: "Kısa adı EMS olan Ezel Mobilya Sanayiye 2010-2011 yılları içerisinde istihdam garantili kursiyerler verdik. EMS mobilya da en az yüzde 50 üzerinde istihdam sağladı. Yapılan üretim sonucunda şuanda Muş’ta ilk defa Azerbaycan’a ihracat yapılıyor."
Firmanın her ay 2 tır mobilya ihracatı yapacağı öğrenilirken, yurt dışına yapılacak olan ihracat ile Muş’un ihracat rakamlarının yükselmesi bekleniyor.
CİHAN