Kilo vermek, ödem atmak için kullanılan teff çayı, teff tohumu bitkisinden elde edilen bir içecektir.

Teff tohumu zayıflatırmı? Kilo verdirir m?

Ülkemizde adı yeni duyulmaya başlayan teff tohumu ile ilgili bazı sorular merak edilmektedir. Fiyatının ne kadar olduğu, ne işe yaradığı, zayıflamaya katkı sağlayıp sağlamadığı gibi çeşitli sorular hali hazırda mevcuttur. Dünya genelinde kullanılan bitki Khakshir ve Taf ismi ile bilinir. Yetiştiği yer Kuzey Etiyopya olmasına rağmen çeşitli ülkelerde de üretilme olanağına sahiptir. Üç farklı renkten oluşur. Beyaz renge sahip olan türün tadı kestaneyi andırabilir. Kahverengi olan tür fındık, kırmızı tür ise yüksek oranda demir barındırır. Besin değerlerinin fazla olmasından kaynaklı olarak vücuda birçok anlamda yararı olan tahıllar arasında bulunur. Kilo vermeye katkı sağlamasının yanında vücuda enerji vermesi ile de tanınır.

Teff tohumu çayının faydaları nelerdir?

İçinde bulunan çeşitli bitki özleri metabolizmanın hızlanması, bedene enerji vermesi gibi konularla alakalı vücuda fayda sağlar. Kilo vermeye destek olmasının yanında kişinin formda kalabilmesine de destek olur. Diyetisyen aracılığı ile diyet yapılması, spora gidilmesi gibi aktivitelerin yanında bu çayın içilmesi süreci hızlandırmaktadır. Uyumakta zorlanan kişilerin rahat uyumasına etki ettiği söylenenler arasında yer alır. Yüksek seviyede lif kaynağı olması ve bunun yanında bakır barındırması kilo kaybını destekler.

Teff tohumunun özellikleri nelerdir?

Bir fincan ölçüsündeki pişmiş teff yaklaşık olarak üç yüz seksen yedi miligram kalsiyum içeriğiyle gün içindeki vücut için gerekli olan kalsiyum oranının yüzde kırkını karşılamaktadır. Yüzde yirmi ila kırk seviyesinde kompleks karbonhidrat içerir. İçinde bulunan küçük taneler posa içerir. Posa içeriği bakımında birçok tahıllı geçebilir. Yüz gramın içinde sekiz gramı posa olan teff, bağırsakları düzenleme özelliğine sahiptir. Sindirim sistemi posa içeriğinden dolayı sağlıklı çalışabilir.

Teff tohumunun içeriği nedir?

Vejetaryenler çoğu besini ( et ve süt ürünleri) tüketmediği için genel itibariyle protein alımı konusunda yoksunluk çekebilirler. Protein alımı eksik olduğu zaman vücut kısa vade içerisinde kas kaybı yaşar. Bu süre uzun vadeye tekabül ettiği zaman ise bazı sağlık problemleri meydana gelebilmektedir. Yüz gram teff’in içinde on üç gram protein bulunur. Protein almak isteyen kişiler bitkinin bu özelliğinden faydalanarak beslenme süreçlerini kontrol altına alabilir. Protein oranının fazla olması vejetaryenler de dahil bütün kişilere hitap eder.

Teff tohumu nasıl tüketilir?

Bitkinin dezavantajı olarak pişirilmesinden sonraki süreçte birbirine yapışması gösterilebilir. Dolayısı ile kıvam verme özelliğinin olması çorbalarda kullanımının tercih edilmesini sağlar. Ayrıca teff tahılından salata yapılabilir. Ekmek, salata gibi alanlarda kullanılan teff bitkisinin çayı da zayıflamak için kullanılır. Kinoa tarifleriyle benzeyen bitkiyi aynı şekilde kullanabilmek mümkündür. Bu çay ile zayıflamak için kullanımının düzenli olması önerilir. Fakat eğer bir rahatsızlığınız varsa teff tohumu zayıflama çayı kullanmaya başlamadan önce doktora danışılma evresi atlanmamalıdır.