Son zamanlarda bir çok vatandaş TBMM Dilekçe Komisyonu'na izdivaç programları ile şiddet içeren, çocuk ve gençleri olumsuz etkileyen programlara ilişkin şikayetlerini dile getirdi. Vatandaşların şikayetlerini dikkate alan komisyon ise RTÜK'e şikayetlere konu olan programlara verilen cezaları sordu.

RTÜK ise TBMM'ye cevap olarak gönderdiği yazıda, programlara yayın öncesinde müdahale etme ve yayından kaldırma yetkisinin bulunmadığını ancak program sonrasında yasa hükümlerine uygunluk açısından denetlendiğini kaydetti. Bu kapsamda izdivaç programlarının da dikkatle izlendiğini bildiren RTÜK'ün yanıtında evlilik programlarına bugüne kadar uygulanan cezaların ayrıntılarına da yer verildi.

Buna göre "Desti İzdivaç" programına dört uyarı, üç idari para cezası, Zuhal Topal'la İzdivaç programına beş uyarı, bir idari para cezası, Su Gibi programına yedi uyarı beş idari para cezası, Seda Sayan Show programına altı uyarı dokuz idari para cezası, Evleneceksen Gel programına yedi idari para cezası, Esra Erol'la İzdivaç altı uyarı ve 14 idari para cezası, Songül Karlı ile Evlilik Yolunda isimli programa da bir idari para cezası verildiği belirtildi.

RTÜK belli aralıklarla izdivaç program yayıncılarıyla bir araya gelindiğini ve yapılan istişarelerde izleyicilerin şikayetlerini yayıncılara aktarıldığı ifade edildi.


Sena Kuru

Kaynak: Milliyet