SAMSUN (CİHAN)- Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, bakanlığın tarım danışmanlığı uygulamasına ilginin her geçen gün arttığını belirtti. 2 yıl önce ilde 1 serbest tarım danışmanının 36 çiftçiye danışmanlık hizmeti verirken bugün danışman sayısının 50’ye çıktığını vurgulayan Güven, üretici 2 bin 205 işletmeye bakanlık tarafından 1 milyon 102 bin 500 lira destek verildiğini kaydetti.
Samsun özelindeki tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerine ilişkin bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, tarımsal işletme sahiplerinin bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanmasına yönelik usul ve esasları belirlemek amacıyla uygulaya konulan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine dair yönetmeliğin devam ettiğini söyledi. Yönetmeliğin ilke ve kural belirleme, strateji ve program geliştirme, yönlendirme, özendirme, eğitim, sertifikalandırma, belgelendirme, görev ve sorumluluk tanımlama, izleme, değerlendirme, denetim ve yaptırım uygulama görevleriyle çiftçi bilgilendirme faaliyetlerini kapsadığını dile getiren Güven, bu kapsamda 2009 yılında bir serbest tarım danışmanı ile başlanan sürecin 50 tarım danışmanı istihdamı ile sürdürdüklerini bildirdi.
Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerine ilginin her geçen gün arttığının altını çizen Kadir Güven, "2009 yılında 1 serbest tarım danışmanı tarafından 36 çiftçimize danışmanlık hizmeti verilmiş ve çiftçilerimize almış oldukları bu hizmet karşılığında bakanlığımızdan 9 bin lira ödeme yapılmıştır, 2010 yılında danışman sayımız 15 ve bu danışmanların hizmet verdiği üretici sayısı 547 kişiye ulaşmış, ödeme tutarı 273 bin 500 liraya çıkmıştır. Bu sene ise hızlı bir atağa geçerek danışman sayımızı 50’ye çıkardık. Danışmanların hizmet verdiği üretici sayısı 2 bin 205 işletmeye yükselirken, bu işletmelere 1 milyon 102 bin 500 liraya destek verilmiştir." dedi.
Samsun genelinde faaliyet gösteren tarımsal birliklerin ve ziraat odalarının danışman çalıştırma yönündeki korkularının sona erdiğine değinen İl Müdürü Güven, sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla gelecek yıl danışman sayısını 100’e, danışmanlık hizmeti alan üretici sayısını ise 5 bine çıkartmayı hedeflediklerini bildirdi. Güven, "Danışman çalıştırılması suretiyle Kamunun istenilen düzeyde yerine getiremediği yayım faaliyetleri çiftçilerimize ulaştırılmakta ve ekimde pazarlanmasına kadar üretimin her aşamasında yanlarında olan danışmanlar tarafından üretimde kaliteyi, birim alandan alınan verimde artışı, ilaç kalıntısı olmadan üretimi ve pazar aşamasında karşılaşılan sorunların çözümünü hedeflemekteyiz. Ayrıca danışman olarak hizmet veren genç meslektaşlarımızın istihdamını sağlamanın da mutluluğunu yaşamaktayız." ifadelerini kullandı.




CİHAN