HABERDENİZLİ.COM / (AA)

Bakan Pakdemirli, Sevindik Kapalı Pazar Yeri'nde "Denizli ceviz alanlarını geliştirme projesi" kapsamında ceviz fidanı dağıtım töreninde yaptığı konuşmada Denizli'nin bir tarım anlamında önemli bir kent olduğunu söyledi.

İki bakanlığın birleşmesinin önemli olduğunu belirten Pakdemirli, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Su olmayınca da tarımın da olmadığını aktaran Pakdemirli, tarımı, suyu ve ormanı birlikte yönetmenin gerekli olduğunu belirtti.

Orman varlığının son 16 yılda 1,5 milyon hektar alan arttığına dikkati çeken Pakdemirli, "Toplam arazilerimizin inşallah 2023 yılında yüzde 30'u orman ve ağaçlık arazi olacak. Bu çocuklarımızdan emanet aldığımız bugün yapmamız gereken bir sorumluluktur. Şükür ki AK Parti iktidarlarında biz de bunu gerçekleştirdik. Biz de bunun neferi olmaktan dolayı gurur duyuyoruz, mutluyuz. İnşallah 2023'te 7 milyar, yani dünyada yaşayan her bir kişiye bir adet ağaç dikme hedefimiz var. Onu da inşallah 2023'te tamamlamış olacağız." dedi.

Türkiye'nin cevizde ithalatçı konumda olduğuna işaret eden Pakdemirli, şunları kaydetti: "İnşallah bu ithalatçı konumdan ihracatçı konuma geçebiliriz. Çünkü ceviz ağacı hakikaten değerli. 500 yıl yaşayan bir varlık. Evlatlarımıza bırakacağımız en büyük servetlerden hazinelerden bir tanesi de bilgi, bilginin yanında da ağaç. Cevizinin aslında ana vatanından birisi de Türkiye. Ana vatan olmasına rağmen aslında bugün ithalatçı konumda olmamamız gerekiyor. Bu açığımızı da ben çok hızlı bir şekilde kapatacağımıza inanıyorum. Hem Orman Genel Müdürlüğü bu konuda gerekeni yapıyor. Yakında da Türkiye ve Denizli çapında da bazı bu konularla ilgili açıklamalarımız olacak." 

Türkiye'nin ithalatçı olmasına rağmen cevizde 4. ülke konumunda olduğunun altını çizen Pakdemirli, "1. sırada Çin var. 2. sırada ABD var. 3. sırada İran var. 4. sırada Türkiye var. Ama biz burada bir meraka atlayıp 3'e 2'ye yerleşebilir miyiz? Bir bakmamız lazım. Ama aramızda İran'la bizim ürettiğimiz kadar bir mesafe var. 200 bin tona yakın biz üretiyoruz. İran 400 bin ton üretiyor. Çok hızlı bir şekilde buraya ulaşma hedefini koyabiliriz. 6 ila 10 yıl arasında da çok ciddi bir şekilde meyve almak mümkün ağaçlardan." ifadelerini kullandı. 
Denizli'nin ceviz üretiminde Ege'de birinci, Türkiye'de de 3. sırada olduğunu aktaran Pakdemirli, Denizli'nin 1. sırada olabilmesinin mümkün olduğunu, 5 yılda 500 bin sertifikalı ceviz fidanı dağıtımıyla birlikte Denizli'nin ceviz üretiminde ilk sırada olacağını dile getirdi.

"Cevizin de artık ana vatanı Denizli olsun"

Ana amacın ithal kalem olan cevizi ihraç kalemi haline getirmek olduğunu vurgulayan Pakdemirli: şöyle devam etti: "Yani ithal bağımlılığımızı tamamen yok etmek. Ayrıca Denizli'nin de Türkiye'nin yerini de hesaba katarak Denizli'de artık cevizin bir şekilde borsasını kurmak, lisanslı depoculuğunu yapmak. Ben buradan şimdi değerli belediye başkanıma, borsa başkanıma soruyorum. Eğer ortak bir iş yapmaya varsanız. Biz ortak toprak mahsulleri ofisi, borsa, belediye ortak bir iş yapalım. Cevizi de lisanslı depoculuk kalemlerinden biri haline getirelim ve cevizin de artık ana vatanı Denizli olsun diyorum. İnşallah 50 bin dekar alan olan ceviz alanımızda en kısa zamanda 100 bin dekara çıkartırız. Böylelikle köyden kente de bir şekilde buradaki göçü azaltmamız gerekiyor. Bugün itibariyle 30 bin tane fidanı dağıtıyor olacağız. Bu yıl içerisinde de 110 bin fidanda dağıtmış olacağız. İnşallah bu vesileyle de Denizlimiz cevizine tekrar kavuşmuş olacak. Türkiyemiz cevizimize tekrar kavuşmuş olacak artık ithalat yapmıyor olacağız."

Hayvan barınağı tesisinin açılışını gerçekleştirdi
Pakdemirli daha sonra, Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından Pamukkale ilçesi Karakurt Mahallesi'nde yapımı tamamlanan Sokak Hayvanları Barınma, Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Parkı'nın açılış törenine katılarak yaptığı konuşmada, kendisininde bir köpek sahibi olduğunu ve tüm hayvanların duygularınınn bulunduğunu söyledi.

Duygusu olanlara insan gibi davranmak gerektiğini belirten Pakdemirli, "Rabbim böyle güzellikleri yaratmışken bizlerinde daha fazla iç içe olması gerekiyor. Bugünkü yaşadığımız dünyada da şehir hayatı bazı şeylere itiyor. Burada 5 yıldızlı otel konforu var. Ama buralar kalıcı ikameti olmaması lazım hayvanların. Hayvanlarımız buraya gelip aşılanarak doğal ortamlarına bırakılıyor." dedi.

Pakdemirli, hayvanların uyutulmamasına karşı olduklarını ifade ederek, "Biz bir şekilde buradaki iyi şartlarda hayvanlarımızı alıp kısırlaştırıp aşılayıp doğal ortamlarına bırakmanın yollarını arıyoruz ve bunu yapıyoruz. Hayvan barınaklarında teorik olarak yüzde 40'ına varan kısmına bakanlığımız karşılıyor. Bugünde kadar 8-9 yıl içinde 40 milyona varan yatırım yaptık. Türkiye çapında son 15 yılda biz 1,5 milyona yakın sahipsiz hayvana aşılamışız, 1 milyonunda kısırlaştırmışız. 300 bin üzerinde hayvanında bakım evlerinden bir şekilde sahiplendirmişiz. Bu sahiplendirme oranını arttırırsak çok daha iyi olacak." ifadelerini kullandı.

"Hayvanlara yönelik şiddet ve kasten öldürme fiilleri artık kabahat kapsamından çıkıp suç kapsamı haline gelecek"

Çok konuşulan bir yasa tasarısı hakkında uzun çalışmalar yaptıklarını belirten Pakdemirli, "Tabiki bu sadece Tarım ve Orman Bakanlığını değil diğer bakanlıklarını da ilgilendiriyor. Ama biz 3 bakanlık olarak kabaca anlaşmaya vardır. Burada tabiki meclisinde takdirleri olacaktır. Ancak hayvanlara yönelik şiddet ve kasten öldürme fiilleri artık kabahat kapsamından çıkıp suç kapsamı haline gelmiştir gelecek. Yasanın çıkmasıyla beraber en yakın zamanda bende yasanın çıkacağına ve kamuoyu vicdanının biraz daha rahatlayacağını umuyorum. Pet şoplarında bundan sonra kedi-köpek satılmayacak. Kötü ortamlarda o camların arkasında hayvanların sergilenmesini biz doğru bulmuyoruz. Buna ya katalog yada internet ortamından olabildiğince sahiplendirerek olması gerektiğine inanıyoruz. Sahipli hayvanları da sokağa terk edenleri yaptırım uygulamayı açıkcası planlıyoruz." diye konuştu. 

Pakdemirli daha sonra beraberindeki heyetle birlikte tesisi gezdi, burada vatandaşlara kedi-köpek maması ve kaplarını dağıtıp, Denizli Horozunu eline alarak inceledi.

DTB Başkanı Tefenlili’den Önemli Ceviz Açıklaması

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, “İlimizde Ceviz Alanlarını Geliştirme Projesi” kapsamında 5 Yılda 500 Bin Sertifikalı Ceviz Fidanı Dikimi Etkinliğini, Sayın Bakanımızın katılımı ile buradan hep birlikte başlatmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek, hepinize hoşgeldiniz diyorum.

Sizlere, bu projenin ortaya çıkışı ve bizler için ne denli önemli olduğu konusunda kısa bilgiler vermek istiyorum.

Ülkemiz her yıl ortalama 60 bin ton ceviz ithal ederek 200 milyon dolar döviz ödüyor! Bu bizim hareket noktamız oldu. Ceviz üretimine uygun bu topraklarda neden ithal cevize para ödeyelim? Paramız dışarı gitmesin diye, Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile bir araya gelerek durum analinizi yaptık” dedi.

Bu analizde şu sonuçlar ortaya çıktı, “Denizli olarak, ceviz üretiminde yüzde 4’lük pay ve 8 bin tonluk üretim ile ülkemizde 3. sıradayız. Tarım İl Müdürlüğümüz üretim alanlarını araştırdı. Gördük ki, yeteri kadar dikim alanlarımız mevcut. Denizli kuruyemiş sektöründe önemli illerin başında geliyor. Aynı zamanda önemli bir ihracat merkezidir. Bu durumdaki bir şehir; cevizi ithal eden değil, ihraç eden bir şehir olmalıdır. Harekete geçmek için her şey uygundu” dedi.

Biz de, ilimiz için Ceviz Alanlarını Geliştirme Projemizi hazırladık ve bugün hayata geçiriyoruz. Projemiz tamamlandığında neler kazanacağız? Projenin sonuçlanması ile ilimiz ceviz üretimi bir kat daha artacaktır. Bu da çiftçimizin daha fazla gelir elde etmesi demektir. Sadece bu yıl dağıtılacak fidanlar ile 7660 dekar alanda dikim yapılacak olup, 1500’e yakın çiftçimiz yararlanacaktır. Ülkemizin 60 bin tonluk yıllık ceviz ithalatı yüzde 20 azalacak. Yani 40 – 50 milyon dolarımız dışarıya gitmeyecektir.

CEVİZ İTHALATI YAPAN DEĞİL, CEVİZ İHRAÇ EDEN ÜLKE OLMALIYIZ!
Bu nedenle, daha çok ceviz fidanı dikmeliyiz, bu ve buna benzer daha çok proje üretmeliyiz. Bakanım, Bugün, burada yapacağımız başlangıç, inşallah bu temennilerimizin gerçekleşmesine vesile olur.
Üreticilerimiz için de bir kaç cümle söylemek istiyorum: Kıymetli üreticilerimiz, Bu fidanları dikmekle işimiz bitmiyor! Asıl işimiz bundan sonra başlıyor. Fidanların bakımı, budaması, verimli hale gelmesi gerekiyor. Hazırlanan ve sizlere dağıtılan broşürler yol gösterici niteliktedir. Ayrıca dikim alanlarının izlenebilirliğini sağlayan Tarım İl Müdürlüğümüz her zaman yanınızda olacaktır.

HEP BİRLİKTE, FİDANLARI AĞACA, AĞACI ÜRETİME, ÜRETİMİ DE ÜLKEMİZ KAZANCINA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ!
Bakanım,Ceviz Projemiz dışında Borsanın diğer çalışmalarından kısaca söz etmek istiyorum.Kurucu ortağı olduğumuz Türkiye’nin ilk Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni tamamladık. Önümüzdeki günlerde yatırımcılarımızın hizmetine sunulacaktır. OSB’nin altyapısını tamamlayan Tarım Bakanlığımıza huzurlarınızda teşekkürü bir borç biliyorum. Bilindiği gibi Denizlimiz tarıma dayalı gıda sanayinde gelişmekte olan bir şehirdir. Yüzlerce irili ufaklı işletme, dağınık bir şekilde faaliyet gösteriyor. Bu nedenle Tarıma Dayalı Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmalarımız var. Tıpkı Sera İhtisas Organize’de olduğu gibi Tarıma Dayalı Gıda İhtisas OSB’de de alt yapı desteğine ihtiyacımız var. Üreticimizin ürettiği ürünün değerinde alınıp satılması, gıda işletmelerinin standart ürün temin etmesi için olmazsa olmaz olan Lisanslı Depoculuk konusunda bir kaç cümle söylemek istiyorum. İlimiz yağlı tohumlar üretiminde söz sahibi konumunda. Başta hububat ve bakliyat olmak üzere, ayçiçeği ve kekik gibi ürünler için Lisanslı Depoculuk geç kalmak üzere olan bir husustur. Hasat edilen ürünlerin hemen piyasaya sürülmesi ile hem sermaye hem de stoklama yetersizliği yaşanmaktadır. Hal böyle olunca üreticimizin ürünü gerçek değerini bulamamaktadır. Bugün ilimizde ay çekirdeği üretimi yapan üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıların tamamı lisanslı depoculuk sisteminin bulunmayışı ile yakından ilgilidir. İlimiz lisanslı depoculuğu için kuruluş yeri hazır olup proje ve fizibilitesi de hazırdır.

Tarım ve Orman Bakanım, Lisanslı Deponun hayata geçirilebilmesi için finansal desteklerinizi bekliyoruz. Değerli misafirler, Biraz sonra, bu yıl üretimi gerçekleşen 110 bin aşılı ceviz fidanının ilk bölümü olan 30 bin fidanımızı ilçelerimize göndererek, fidanlarımızı toprakla buluşturacağız. Bu aşamada olsun bundan önceki aşamalarda olsun önemli bir görev üstlenen tarım il ve ilçe müdürlüklerimize, çalışmalarından dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ayrıca, Proje paydaşımız olan Valimiz Sayın Hasan Karahan ile Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Zolan’a katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Bu duygu ve düşünceler ile, bu anlamlı günde bizi yalnız bırakmadığınız için şahsım ve borsam adına hepinize saygılar sunarım” dedi.