HABERDENİZLİ.COM

Dün akşam 20.10’da başlayan yangın 2 saatte kontrol altına alındı. Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi yangına anında müdahale etmesine rağmen, ahşap bina kısa sürede alevlere teslim oldu. Tarihi binanın yanması sosyal medyada da gündem maddelerinden biri oldu.

Yangın esnasında seçim çalışmasında olan ve tarihi Gazi Paşa Mektebi’nin yandığını öğrenen Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, seçim çalışmalarını yarıda keserek yangın yerine gitti. Yetkililerden bilgi alan Akcan, ”Binlerce insanımızın anılarının olduğu, Cumhuriyet’imizin emaneti ve temsilcisi, tarihi okulumuz maalesef yandı. Çok üzgünüz. Sabotaj şüphesi var. Eğer böyle bir durum varsa yetkili merciler mutlaka hesabını soracaktır. Devletin yetkili mercileri ile görüşüp, yanan okulumuzun aslına uygun yeniden inşa edilmesi için çabalayacağız. Sonuçta yangına teslim olmak yok, gereken yapılacaktır” dedi.

Bu arada, restorasyon çalışmasını yapan firmanın çalışanlarının yanan okulda kaldığı, dün yangından 4 saat önce okuldan ayrıldıkları öğrenildi. Burada kalan personelin de ifadeleri alınıyor. Yangının okulun sağ köşesinden, tavan kısmından çıktığı öğrenildi. İtfaiye ekipleri, yangının çıkış nedenini bugün de araştırmaya devam ediyor.

1924 yılında yapımına başlanılan okul 1928 yılında tamamlanarak eğitim–öğretime açılmıştır. Projesini Mimar Kemalettin Bey’in çizdiği okul Neoklasik tarzda yapılmıştır. Ahşap ve kagir bir yapı olan okulda sekiz derslik ile üç idare odası bulunmaktadır. Bina 1999 yılında, Gazi İlköğretim Okulunun başka bir yere taşınmasından sonra, Öğretmenevi ve Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır.