Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Şırnak'ın Silopi ilçesinden Ankara'ya dönüşte uçakta gazetecilere açıklama yaptı. 2016 yılı hac kuralarının çekildiğini hatırlatan, Görmez, kuraların çekilmesinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığının telefonlarının yoğunluk nedeniyle kilitlendi. Yıllardır üst üste müracaat ettiği halde kutsal topraklara gidemeyenlerin olduğuna dikkati çeken Görmez, onlarla birkaç telefon görüşmesi yaptığını, bazılarının üzüntüsünden ağladıklarını belirtti.

Görmez, Hacı adayı belirleme sisteminin haksız olduğuna dair kanaatlerin bulunduğuna işaret eden Görmez, "Sayı öyle bir noktaya geldi ki hiçbir sistem buna müsaade etmiyor.
1 milyon 750 bin müracaat var. Bunların 500 bini 8-9 senedir üst üste üste başvuranlar. Suudi Arabistan kota getirdikten sonra bütün dünyada iki yöntemle hacılar belirleniyor. Bir sırayla, bir de kurayla. Sıraya koyduğunuzda bugün 60 yaşını doldurmuş biri müracaat ettiğinde biz 30 yıl sonra için ona randevu vermemiz gerekiyor ki bu mümkün değil. Yahut en az 15 yıl kayıt almamanız gerekiyor. O takdirde de hac talebini ve heyecanını tamamen yok etmiş olacağız. Talep giderek artıyor. Sıraya koyarak götürme imkanımız yok." diye konuştu.



Görmez, Suudi Arabistan makamlarından 40 bin ilave hac kontenjanı talebimiz oldu. Ümitliyiz, görüşmeler devam ediyor. Talebimizin olumlu karşılanacağını umuyoruz. İlave talebimize olumlu cevap gelse dahi çok cüzi bir miktar olacak." dedi.