Sağlık Bakanlığı, il müdürlüklerine gönderdiği genelgeyle, süt izni kullanan kadınların geçirdiği zamanın 'çalışmadığı' zaman olarak kaydedilmesini ve döner sermaye ödeneklerinin kesilmesi talimatını verdi. Sağlık çalışanı kadınlarda ise sosyal medya üzerinden genelgeye tepki göstererek, "Bir yandan 'Çocuk yapalım nüfus artsın' diyoruz, diğer yandan süt izni için döner sermayeden para kesiyoruz" dedi.

SÜT İZNİ KULLANAN KADINLAR ÇALIŞMAMIŞ SAYILACAK

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 81 İl Sağlık Müdürlüklerine 3710678 sayılı 6 nolu kamu personeli genel tebliği başlıklı bir genelge gönderdi. Süt izni kullanan kadınların çalışmadığı saat olarak işlenmesi ve döner sermaye ek göstergelerinin buna göre hesaplanması istenen genelgede, şöyle denildi:




"Netice olarak söz konusu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde mazeret izinlerinde geçen sürelerin çalışılmayan gün olarak hesaplanması suretiyle ilgili dönem için mezkur mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim."

Genelgede kadın sağlık çalışanlarının gittiği süt izinlerinin çalışılmayan zaman olarak görülmesi ve buna göre döner sermaye hesaplanması istendi. Sağlık çalışanları ise genelgeye sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Anneliği reddeden kadın yarımdır, eksiktir' çıkışını ve '3 çocuk' söylemini hatırlatan sağlık çalışanı kadın, "Bir yandan çocuk yapalım nüfus artsın diyoruz, diğer yandan süt izni için döner sermayeden para kesiyoruz. Böyle iş mi olur" dedi. Diğer kadınlarda süt iznine gidenlerin döner sermayelerinin kesilmesinin doğru olmadığını ifade ederek Bakanlığı bu konuyu düzeltmesini istedi.



SÜT İZNİ NEDİR?


657 sayılı kanunun 104 üncü maddesinin (D) fıkrasında, "Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangisaatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır" hükmü bulunuyor.