HATAY (CİHAN)- Suriye’de Nisan ayından bu yana süren iç karışıklık Hataylı işadamlarını olumsuz etkiledi. Karışıklık öncesinde gelişen ticaret son iki aydır durma noktasında. Suriye’ye çeşitli kalemlerde ürün veren Hataylı esnaf ve işadamları teslim ettikleri ürünlerin ödemelerini almakta zorlanıyor.
İç karışıklık nedeniyle çalışmayan telefon hatları işadamlarının Suriyeli firmalarla iletişime geçememelerinde en önemli etken olarak ilk sıra yer alıyor.
Hatay Birleşik Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali İşgören, Hatay’ın sınır komşusu Suriye’de demokrasinin oturtulmaması halinde gelişecek süreçten endişeli olduklarını söyledi.
Hataylı işadamları olarak Suriye’yi sadece sınır komşusu ülke olarak görmedikleri aktaran İşgören, “Bizim Suriye ile sadece ticari bir ilişkimiz yok. Akrabalık ilişkilerimizde var. Onlar sadece bize mal almaya yada satmaya gitmiyoruz. Eşimizi dostumuzu akrabamızı da görüyoruz” dedi.
Dünyanın herhangi bir ülkesinde yaşanacak herhangi bir sıkıntıda ilk olarak bu ülkeye sınırı olan ülkelerin etkilendiğine vurgu yapan İşgören, Suriye’de yaşananları demokrasinin halen bu ülkede oturtulamamasına bağladı.
Gelişen süreçte Hataylı işadamlarının Suriye’deki çalıştığı firmalarla iletişime geçme sıkıntısı yaşadığını da ifade eden İşgören, “Olayların ardından oraya ürün veren arkadaşlarımızın tahsilât sorunu yaşadığını biliyoruz. Bir türlü irtibata geçemiyorlar, iletişim sıkıntıları yaşanıyor ürün verdikleri firmalarla. Bu da otomatikman Hatay ve Türkiye ekonomisine zarar veriyor. Ortadoğu'da kanayan bu yara bütün Türkiye’yi etkilemektedir. Bir ülkede herhangi bir konuda sıkıntı yaşandığında ilk olarak o ülkeye sınır olan komşuları etkilenir. Ama zamanla bu bölgenin stresi bütün ülkeye yansıyacaktır. Temennimiz yaşanan olayların demokrasi çerçevesinde biran önce çözülmesidir” dedi.
Dünyanın hiçbir yerinde sokağa çıkarak kan dökerek çatışarak demokrasi gelmediğinin de altını çizen İşgören, “Demokrasi uzlaşmacılıktır, beraber hareket edebilmektir, birbirine saygıdır. İnşallah Suriye hükümeti olmak üzere halkının da karşılıklı iletişime geçerek demokrasiyi Suriye’de oturtmasını temenni ediyoruz. Çünkü bundan zararı Dostlar görecek menfaati Suriye’nin düşmanları görecektir. Suriye’de şuanda çok başlılık var. Demokrasi oraya yerleşmeden bu olayların durdurulacağını zannetmiyorum.” şeklinde konuştu. CİHAN