33 ilde 59 su varlığına dair tehdit belirleyen Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Kaynakları Koruma Vakfı (TEMA), "Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası" hazırladı.

Hazırlanan haritada, su kaynaklarıyla ilgili tehditler "su varlığının niteliği", "su varlığının miktarı" ve "su varlığına erişime engel olacak tehditler" olarak sıralandı. Haritada Denizli'nin bulunduğu bölgeye "su varlığının niteliğine yönelik tehdit" anlamına gelen "kırmızı nokta" kondu.

Kirlilik Seviyesi Artıyor

Rapora göre Afyonkarahisar, Uşak, Denizli ve Aydın'a su kaynağı olan Büyük Menderes'te kirlilik tehdidin başladığı yıl 2000. Su varlığını tehdit eden unsur olarak "akarsu kirlenmesi", ana neden olarak "endüstriyel kirlenme" gösterildi.

Raporda, "Bu önemli su varlığı, çevresinde yer alan birçok kirletici tehdit tarafından tehdit edilmekte ve günden güne kirlilik seviyesi artmakta. En önemli tehdit ise, jeotermal santral ve kuyularından salınan akışkan, buhar ve gazlar, endüstriyel atıklar, evsel atıklar, yanlış pestisit kullanımları, yanlış tarım uygulamaları, ormansızlaştırma, çevredeki ulaşım ve plansız yapılaşmadır" denildi.