Denizli'de yaşanan don felaketi nedeniyle Kocadere, Pınarkent ve Gürlek mahallelerindeki yaklaşık 3 bin 500 dekar alandaki hicaz narının yüzde yüz oranında etkilendiğini, yüzde 30-40 oranında etkilenen bölgelerde ise nar hasadının bir ay içinde başlayacağına dikkat çekti. Denizli’nin 28 bin dekar alanda yılda yetiştirdiği 42 bin ton hicaz narı ile Türkiye nar üretiminin yüzde 22’sini karşıladığını ifade eden Başkan Gemici, “Bazı bölgelerde hicaz narı ağaçları dondan tamamen kururken, bazı bölgelerde azda olsa ürün alınacak. Dondan etkilenmeyen bölgelerde ise nar üreticisine bu yıl para kazandıracak. Don felaketi ve ürün azlığı nedeniyle geçen yıl kilogramı 70-80 kuruştan toptan satılan hicaz narının kilogramının toptan bu yıl 1. 25, 1.50 Tl aralığında satılmasını bekliyoruz.” dedi

Eylül’de hasat

Dondan etkilenmeyen bölgelerde hicaz narı hasadının eylül ayında başlayacağını anlatan Oda Başkanı Gemici, ekim ayına kadar hasadın devam edeceğini söyledi. Bölgeden hasat edilen narın iç piyasaya ve ihracata gönderildiğini belirten Gemici, “Görselliği, aroması ile hicaz narı ihracatçı tüccarlar tarafından yoğun talep görüyor. Bölgemizde bakımı iyi yapılan, 8 yaşındaki tam verime oturmuş bir dekar hicaz narı bahçesinden 2 ton hasat yapılabiliyor. Yılbaşındaki don ve yaşanan olumsuz hava şartlarına rağmen bu yıl nar üreticisinin yüzü gülecek. Diğer nar üreticisi illere de bakarak narın fiyatının bu yıl 1.30 lar seviyesinde olmasını bekliyoruz” dedi. Başkan Gemici, bölgede yaklaşık 50 dekar alanda dikili bulunan erkence ‘Caner Nar’ cinsinde ise 2015 yılı ilk hasadının yapıldığını sözlerine ekledi.



Denizli Ziraat Odası (DZO) Başkanı Hamdi Gemici, yılbaşında meydana gelen dondan etkilenen hicaz narın bu yıl üreticisinin yüzünü güldüreceğini söyledi.