Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, kış aylarında yaşanan soba zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu. Bu tür zehirlenmelerin, yapısında karbon taşıyan bileşiklerin tam yanmaması sonucu, karbonmonoksit gazının açığa çıkmasıyla oluştuğunu belirten Tekin, "Karbonmonoksit gazı, kokusuz, tatsız, tahriş edici olmayan, yanıcı bir gazdır. Odun, kömür, egzoz gazları ve doğal gaz gibi yakıtların dumanlarında bulunur. Genellikle soba zehirlenmesi ve banyo zehirlenmeleri olarak bilinir. Kötü baca sistemleri, yangınlar, kapalı garajlar, hava dolaşımının olmadığı yerler, fırtınalı hava koşulları karbonmonoksit oluşumunu sağlar" dedi.
Baş ağrısı, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, görme kaybı, unutkanlık, bulantı, kusma, kalp ritmi bozukluğu, bayılma, uyuşma, solunum güçlüğü gibi belirtilerin zehirlenme işareti olduğunu belirten Tekin, "Zehirlenme olduğunda en önemli şey hastanın zehirlendiği ortamdan dışarı çıkarılarak, organlara oksijen sağlanması ve 112 Acil Servisi'nin çağrılmasıdır" diye konuştu.
Zehirlenmelerden korunmak için birtakım tedbirler alınması gerektiğini de kaydeden Tekin, şunları söyledi:
"Evinizde kullandığınız tüm ısıtma sistemlerinin ve bacaların her yıl düzenli olarak bakım ve temizliğinin yaptırılması gerekir. Zehirlenme olduğunda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zehirlenmeye neden olan yakıt ile ısınma yapılan yerlerde ısıtma araçlarının bacaya bağlantısının yapılması gerekir. Banyo içinde şofben kullanılmamalı. Fırtınalı hava koşullarında yatarken sobaya fazla yakıt atılmaması veya sobanın tamamen kapatılması gibi önlemler alınmalıdır."