İnsan vücudunda oldukça yüksek olumsuz etkiler yaratan sigara, beyinde de çeşitli olumsuzlukların doğmasını sağlıyor. Damarlara vermiş olduğu zararlarla birlikte beyinde belli başlı sorunlar meydana geliyor.

Sigara dumanının içerisinde yer alan çeşitli kimyasallar damarların yapısının bozulmasını sağlar. Bu yapı bozukluğu ile birlikte beyin damarlarında tıkanma ve kanamalar meydana gelir. Dünya üzerinde beyin damar hastalıkları incelendiğinde, sigara kullanan kişilerin daha kolay beyin damar tıkanıklığı yaşadığı tespit edilmiştir.

Sigaranın Beyne Zararları

Her hücreye zarar veren sigara beyin üzerinde de çeşitli zararlar ile ön plana çıkıyor. Sigara kullanan kişilerde oldukça yaygın bir şekilde beyin hastalıkları görülüyor.

Sigaranın beyne verdiği zararlar şu şekildedir;

  • Beyin damar sertliği,
  • Beyin damarlarında daralma,
  • Beyin kanaması,
  • Hafıza fonksiyonlarında zayıflama,
  • Düşünme ve diğer beyin işlevlerinde zayıflama,

Sigara içen kişilerin beyinlerde meydana gelen olumsuz durumlar genel olarak bu şekilde sıralanıyor. Sigara kullanan kişilerin beyinlerindeki damarlarda tıkanıklıklar ve daralmalar meydana gelir. Bu durumlar kişinin düşünmesinin zayıflamasına neden olur.

Sigara Beyin Hücrelerini Öldürür Mü?

Sigara tüketen kişilerin beyinlerinde damar tıkanıklıkları meydana gelir. Beyine giden damarlarında tıkanmasıyla beraber kalp, beyne yeterli miktarda kan pompalayamaz. Yani yeterli miktarda kan beyne ulaşamaz.

Beyin, yeterli miktarda kanı alamadığı içinde yeteri kadar hücre yenilemesi yapamaz. Bu da beyin işlevlerini zayıflatır. Sigara kullanan kişilerin beyin hücrelerinde çeşitli hasarlar meydana gelir ve algılama işlevlerinde düşüşler söz konusu olur.

Sigara Ve Beyin Kanaması

Sigara içen kişilerde en yaygın görülen olumsuz durumlardan birisi beyin kanamasıdır. Sigara; beyin damarlarının tıkanmasına, büzüşmesine ve daralmasına yol açtığından dolayı beyinde rahat bir şekilde kanamalar meydana gelir. Sigara kullanımı beyin kanama riskini yüksek oranda artırır.

Sigaranın Beyne Etkisi Ne Kadardır?

Sigara içerisinde yer alan kimyasallar sigara dumanının solunması ile direkt olarak vücuda girer. Sigaranın dumanı solunmaya başladığı andan itibaren kimyasallar 7-10 saniyede kana karışır. Kimyasalların kana karışmasıyla birlikte beyne ulaşımı kolaylaşır.

Beyne ulaşan nikotin kimyasal tepkimeye girer. Bu da kişide kısa süreliğine zevk hissiyatı yaratır. Ancak birkaç duman sonrasında bu durum kısa süreli olmaktan çıkar ve bağımlılık durumuna gelir. Önceleri 1 dakikalık zevk veren sigara ilerleyen zamanlarda bağımlılık yaratır.

Sigaranın beyne verdiği zararlar oldukça uzun süreli olabiliyor. Kişiler sigarayı bıraktıktan sonra dahi bu zararların etkilerini görebiliyorlar. Ancak insan vücudu kendisini kolayca yenileyebildiğinden dolayı, sigarayı bırakan kişiler, belli bir zaman kendiliğinden onarılabiliyorlar. Dolayısıyla bu zararlardan kurtulmak isteyenler elektronik sigara modellerine yöneliyor. Bu alanda kendine özgü çizgisi olan Juul’u tercih ediyor.