Nargile ile çok daha ciddi bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Erdöl, "Bu meyvelidir, aromalıdır, tütün içermiyor diyerek kanunu dolanmanın, insanlara zarar vermek için çeşitli bahane ve yollar üretmenin manası yok. Hiçbir şey olmasa bile, nargileden su bile çıksa bu tütün ürünü gibi kabul edilmelidir. Hiçbir şey koymasalar da nargilenin şişesi de tütün ürünü gibi kabul edilmeli, çocuk ve gençlerden uzak tutulmalı.O da aynı şekilde kapalı alanların dışına çıkartılmalı diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Denetim konusuna da değinen Erdöl, bu konuda bazı eksiklikler bulunduğunu dile getirdi. Erdöl, şöyle devam etti: "Kanunu ilk yazdığımız zaman, dostlarımız bile 'kır dağın başında, köyde bunu nasıl uygulayacaksınız?' diyerek uyardılar. Kır dağın başında uygulanıyor kanun. Köylerde ciddi bir şekilde uygulanıyor, çünkü bütün köylüler buna sahip çıktılar. Sahip çıkmayanlar hakimlerimiz, savcılarımız... Birinci derecede sahip çıkması gereken müesseseler maalesef makamlarında sigara içen... Gidelim, bakalım, istediğiniz adliyeye gidelim. Kaymakamların bazıları, valilerin bazıları, belediye başkanlarının bazıları yani yetkili ve etkili kişiler, kendi makamlarında ve gittikleri kahvehanelerde... Kanunun uygulanmadığı yerler buralar. Bazı milletvekillerinin odaları. Bunlar kamuya ait yerler. Hakimin odası da milletvekilinin odası da belediye başkanını odası da gittiği kahvehanelerde. Onun için buraları ciddi bir şekilde denetlememiz lazım. Kamu görevlilerinden kanunu ihlal edenlere daha fazla mı ceza verilmesi gerekiyor, farklı bir şekilde mi uyarılmaları gerekiyor, hukuki bir eksiğimiz mi var? Sizlerden bunu öğrenmek isterim."

Erdöl, sigara denetimlerinde fahri müfettişlik kurumunun kurulup kurulmamasının da tartışılması gerektiğini aktardı.

TÜRKİYE'DE GÜNDE 300 KİŞİ TÜTÜNDEN ÖLÜYOR

Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkan Yardımcısı Nejat Özgül, "Tütünle mücadeleyi kaybedersek, kanserle mücadeleyi kaybederiz." dedi. Van depreminde 650 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Özgül, "Türkiye'de günde 300 kişi tütünden ölüyor. Kimsenin kılı kıpırdamıyor." diye konuştu.

SSUK Başkanı Elif Dağlı, Türkiye'nin son yıllarda tüm dünyayı şaşırtan bir tütün kontrol hamlesi içine girdiğini söyledi. Bu mücadeleyi ikinci Türk mucizesi olarak adlandıran Dağlı, "Birinci Türk mucizesi tüberküloz kontrolüydü. Öyle adlandırılmıştı. İkinci Türk mucizesinin gevşemeden devam etmesi için bu çalıştayı düzenledik." şeklinde konuştu.

DSÖ Türkiye Ofisi Temsilcisi Toker Ergüder ise, Türkiye'nin tütünle mücadelede diğer ülkelere örnek olduğunun altını çizdi.