Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili Halil Öztürk, bu yaz domates, patates ve soğan fiyatlarının 5 TL’ye kadar çıkabileceğini söyledi.
Sebze ve meyvede yaşanabilecek fiyat artışlarının yaklaşan Ramazan ayıyla ilgisinin bulunmadığını belirten TÜSEMKOM Başkan Vekili Halil Öztürk, sebzeler ile ilgili olarak kötü bir sezonu geride bıraktıklarını söyledi. Yaşanan sebze hastalıklarının fiyatları da etkilediğini ifade eden TÜSEMKOM Başkan Vekili Halil Öztürk, ‘’Vatandaşın sofrasının olmazsa olmazı olan domatesi bu yıl tuta hastalığı vurdu. Dolayısıyla domates rekoltesi düşük, şu an itibariyle Domatesin haldeki kilo fiyatı 1 lira 50 kuruş. Önümüzdeki aylarda bu fiyat 5 liraya kadar yükselebilir. Biz zamanında yetkilileri domatesteki tuta hastalığı konusunda uyardık. Ancak önlem alınmadı” dedi.
Halkın temel ihtiyaçlarından olan patates fiyatlarında da artış beklediklerini ifade eden Öztürk, “Geçen yıl patateste bolluk vardı. Bu yıl üretici patates ekimine fazla rağbet göstermedi. Bugün Ödemiş’te patatesin kilosu 1 TL 30 kuruş civarında.Patatesin vatandaşın sofrasına gelinceye kadar 3 TL’yi geçeceğini tahmin ediyoruz. Soğanda da durum aynı. Bugün kilosu 1 TL olan soğan fiyatları önümüzdeki süreçte 3 TL’ye kadar çıkabilir. Sonuç olarak bunu üzülerek söylüyorum ancak halkın temel gıdaları olan domates, patates ve soğan fiyatları el yakacak” diye konuştu.
Halkın daha ucuz sebze ve meyve alması için çıkarılan hal yasasının bekleneni veremediğini dile getiren Öztürk, “Geçtiğimiz yıl çıkarılan hal yasası yeterli denetim yapılamadığı için bekleneni veremedi. Sebze ve meyve fiyatları hallerin kontrolünden çıktı. Bu yasa çıkmadan önce sebze ve meyve fiyatları yüzde 25 oranında düşecek denildi. Ama tam tersi oldu. Fiyatlar yüzde 25 arttı. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için ülkemizin tarım politikası, üretim planlaması olması lazım” ifadelerini kullandı.