Muğla’nın Fethiye ilçesinde birbiri üzerine yattığı için ‘sarhoş binalar’ olarak bilinen eğik yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı incelemelerini tamamlandı. Bakanlık yetkilileri 8 binanın yıkılması yönünde rapor hazırladı. Bakanlığın onayının ardından binaların yıkımı gerçekleştirilecek.

Fethiye’nin göbeğinde Dispanser Caddesi üzerinde birbiri üzerine eğik halde bulunan binalar ilçe halkını da korkutuyor. Olayın basına yansımasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Uygulama Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girmesinin ardından inceleme başlattı. İmar ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce görevlendirilen 3 kişilik heyet 8 ayrı binada yaptığı inceleme sonrasında hazırladıkları raporu Bakanlık'a gönderdi.

Fethiye Belediyesi Afet İşleri Koordinasyon Merkezi Müdürü Sadi Çidem, 2004 yılında bu binalarda oturan kişilere gönderdikeri yazıda; binaların hem zemin hem de inşaat açısından deprem riski taşıdığını bildirdiklerini ifade ederek, "Aradan 8 yıl geçmesine rağmen hiçbir adım atılmadı. Bundan 2 ay önce kentsel dönüşüm ile ilgili kanun çıktı. Bu kanunun afet bölgesinde uygulanması gerekiyor. Kanun ile ilgili yönetmelik ise Cumartesi günü yayımlandı. Böylelikle sarhoş binaların incelenmesi durumu ortaya çıktı. İmar ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmış olduğu görevlendirme sonucunda, İmar ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden 3 kişilik komisyon bu binalarda inceleme yaptı. Bu inceleme bütün kente de yayılacak. Deprem bölgesi olan ilçemizde büyük felaketlerin yaşanmaması için depreme dayanıksız bütün binalara aynı işlem uygulanacak.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelecek onayın ardından binaların yıkılacağını belirten Sadi Çidem, kanunun hem ev sahiplerini hemde kiracıları koruduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Yasa bina sahiplerine 2 aylık süre tanıyor. Kimsenin mağdur olması durumu da yok. Yeni bina yapılana kadar kira yardımı dahi söz konusu."