HABERDENİZLİ.COM

Şap hastalığında bulaşma direk temas ya da dolaylı temas ile olmaktadır. Örneğin dolaylı temas, hayvan pazarları, hayvan nakilleri, celepler, bulaşık materyaller, süt kamyonları, hastalığı takiple görevli sağlık personeli gibi nedenlerle gerçekleşmektedir. Hastalıkla mücadelenin temelini aşılama ve zamanında bildirimler oluşturmaktadır. Bu kapsamda Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Ülkemiz ihtiyacının tümünü karşılayacak miktarda üretilen aşılar, yetiştiricilerimizin hayvanlarına Bakanlığımız personelince uygulanmaktadır.

Şap hastalığı ile mücadele kapsamında uygulanacak 2017 yılı sonbahar aşılama programına İlimizde bulunan 243.966 büyükbaş hayvanın tamamı dahil edilmiş, Ağustos ayı itibariyle söz konusu aşılama programı başlatılmış ve halen devam etmektedir. Yetiştiricilerimizin söz konusu aşılama çalışmasına yardımcı olması ve gereken hassasiyeti göstermesi, ülke hayvancılığı bakımından büyük önem arz etmektedir. Yakın bir zamanda eda ettiğimiz Kurban bayramında İlimizde 107.331 küçükbaş ve 8.926 büyükbaş hayvan kesilmiştir. Söz konusu bayram dolayısıyla hayvan hareketlerinin arttığı ve bu hareketliliğin şap hastalığının yayılımında önem taşıdığı göz önünde bulundurularak olası risklere karşı dikkatli olunması, gerekli biyogüvenlik önlemlerinin alınması ve şap hastalığından şüphelenilen hallerde İl/İlçe Müdürlüklerimizle ivedilikle temasa geçilmesi gerekmektedir.

Ayrıcabüyükbaş ve küçükbaş hayvanların kimliklendirme çalışmaları kapsamında yürütülen küpeleme faaliyeti, canlı hayvan envanterinin sağlıklı takibi ve bu eksende hayvancılık politikalarının oluşturulması hususlarında büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda yetiştiricilerimizin, büyükbaş hayvanlar için yeni küpe taleplerini 7 gün içerisinde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine; küçükbaş hayvanlar için yeni küpe taleplerini 30 gün, büyükbaş ve küçükbaş hayvan düşen küpe talepleri ile ölen veya kesilen hayvan bildirimlerini 7 gün içerisinde İlçe Müdürlüklerimize bildirmeleri gerekmektedir.