Genel sağlığı önemli ölçüde etkileyen ağız ve dişler, ramazanda daha da önem kazanıyor. Sahur yemeğinin ardından fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler, iftara kadar geçen sürede üremeye başlıyor. Bu da diş çürümesine ve ağız kokusuna sebep oluyor.
İftar ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini hatırlatan protez uzmanı Dt. Çağdaş Kışlaoğlu, dil yüzeyi ve dişeti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerektiğini belirtiyor. Yemekten sonra ağızda asit oranının arttığını ve bakterilerin kolayca çoğaldığını vurgulayan Dt. Kışlaoğlu, özellikle ramazanda ağız antiseptiği veya gargara kullanılması, bunlar yoksa bile tuzlu suyla gargara yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Kışlaoğlu, macunu yutmamak kaydıyla oruçluyken diş fırçalamanın mümkün olduğunun da din adamları tarafından söylendiğine dikkat çekiyor. Ağız kokusunun yalnızca diş çürüklerinden kaynaklanmadığını belirten Çağdaş Kışlaoğlu, diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve yemek borusu rahatsızlıklarının da buna yol açabileceğini ifad ediyor. Doğru uygulanan ağız bakımıyla kötü kokulardan kurtulunacağını vurguluyor.
Oruçluyken ağızda tükürük salgısının az seviyede olduğunu belirten Dt. Kışlaoğlu, iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakterilerin ağızda kolayca ürediğini, bunun da asitlenmeye yol açarak diş çürüklerine yol açtığını anlatıyor. Anestezi uygulanmadan yapılabilen işlemlerin oruç bozmadığının, kişinin ağzını temizlemek için kullandığı suyu yutmadığı müddetçe bir sıkıntı yaşanmayacağının da altını çiziyor. CİHAN