GAZİANTEP (CİHAN)- Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nin Sosyal Destek Programı (SODES) tarafından desteklenen Faydalı İnsana Dayanmaz Engel (FİDE) Projesi kapsamında, 20 ortopedik engelliye fidan ve süs bitkileri yetiştiriciliği eğitimi veriliyor. Perilikaya Mahallesi'nde kurulan serada uygulamalı eğitim gören ortopedik engelliler şimdi hayata daha umutla bakıyor.
    FİDE Projesi ile ortopedik engelli vatandaşların işsizliği, motivasyon eksikliği ve toplumla iç içe olmalarına destek olması amaçlanıyor. Proje kapsamında ortopedik engelli kursiyerler çiçek budamasından, toprağı kazmayı, karpuz, kabak ve süs bitkisi yetiştirmeyi öğreniyor. 12 ay sürecek proje sonunda en iyi 3 kişi eğitim ve uygulama alanı için oluşturulan 1000 metrekarelik serada istihdam edilecek. 10 erkek ve 10 bayan ortopedik engellinin katıldığı projenin Koordinatörü Meltem Nergiz Şirin, “Bu projemiz kapsamında engelliler sosyal hayata entegre olarak evlerinden dışarı çıkarak bir şeyler üretebileceklerini ispat edecekleri bir alan bulmaktadırlar.” dedi.
    Şahinbey ilçesindeki engelli nüfusun Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken, Şirin, “Gaziantep Şahinbey Belediyesi 743 bin nüfusu ile Türkiye’nin 70 ilinden daha büyük bir ilçe belediyesidir. Engelli nüfusu da Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bu anlamda engellilere yönelik belediye başkanlığımızın öncülüğünde birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Burada yer alan sera alanımız da bu projelerden bir tanesidir.” ifadelerini kullandı.
    Proje kapsamında eğitim gören kursiyerlere eğitimin yanı sıra aylık 200 TL ücret verdiklerini vurgulayan Şirin, “Buradaki hazine arazisi belediyeye ait bir arazi olmakta. Sadece teminlik malzemeler SODES kapsamında alındı. 20 adet engelli kursiyerimiz burada istihdam edilecek. İstihdam öncesinde fidan ve süs bitkisi yetiştirileceği eğitimi verilen bu projemizde her ay engelli kursiyerlerimizin 20 tanesine de 200 TL iaşe ve yemek ücreti vermekteyiz. Bu projemiz kapsamında engelliler sosyal hayata entegre olarak evlerinden dışarı çıkarak bir şeyler üretebileceklerini ispat edecekleri bir alan bulmaktadırlar. Kursiyerlerimizle birebir yaptığımız görüşmeler neticesinde çok ciddi anlamda rehabilite olduklarını öğrenmekteyiz ve bu bizi çok sevindirmektedir.” şeklinde konuştu.
    Kursiyerler de kendilerine tanınan bu imkandan duydukları memnuniyeti dile getirerek, kendilerini yetiştirmek için büyük bir fırsat yakaladıklarını vurguladı. CİHAN