Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Ege Bölgesi Ortak Akıl toplantısı İzmir ilinde gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik başkanlığında yapılan toplantıya Bakanlık üst düzey bürokratlarının yanı sıra, Denizli ilinden de Denizli Milletvekili Şahin Tin, Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, TOBB Meclis Üyesi Halil Pekdemir, Ziraat Odası Başkanları, sektör temsilcileri ve İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı. 

Toplantıda konuşan Milletvekili Şahin Tin, Denizli tarımındaki gelişmeler ve desteklemeler başta olmak üzere Denizli Tarım ve hayvancılık sektörünün öncelikle çözüm bekleyen sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Şahin Tin; “Denizli ilimizde sanayi ve turizmin yanında tarım ve hayvancılık sektörü de güçlü sektörlerden biridir. Denizli tarımında sevindirici gelişmeler yaşanmaktadır. Öncelikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık alanında ilimize desteğini esirgemeyen Bakanımız Faruk Çelik’in şahsında ilgililere teşekkür ediyorum. İlimizin toplam 376.738 ha tarım alanı içinde 166.359hektarı sulanmaktadır. Sulamaya açılacak olan 27.799 ha alanla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Toplam 376.738 ha olan tarım alanlarımızın %20’sine tekabül eden 75.415 ha alanda arazi toplulaştırması yapılmıştır. 90.000 ha alanda toplulaştırma çalışmaları de bakanlığımızın destekleriyle süratle devam etmektedir. Tarım ürünlerinin üretimi noktasında son dönemlerde daha da güzel gelişmelerle karşı karşıyayız. İlimizde seracılık sektörü hızla gelişmektedir. Jeotermal kaynaklarının varlığı seracılık konusunda bizlere ayrı bir güç veriyor. Hayvancılık konusunda da önemli bir mesafe kat etmiş durumdayız” dedi. 

Bakanlığın üreticilere verdiği desteklemeler sayesinde büyüme hızının arttığına dikkat çeken Milletvekili Şahin Tin; “İlimizde mazot, gübre, toprak analizi gibi önemli girdi kalemlerine 2002-2015 yılları arasında 99,5 milyon TL mazot, 95,1 milyon TL gübre, 1,3 milyon TL de toprak analizi desteği verilmiştir. Ayrıca prim desteği verilen ürün sayısı 4’ten 17’ye çıkarılarak havza bazlı destek modeli ilk kez prim ödemelerinde uygulamaya başlanmıştır. Bu kapsamda 2002 yılında 4,3 milyon TL olan prim destekleme ödemesi, 2015 yılında 21,1 milyon TL olarak gerçekleşmiş ve 5 katlık bir destekleme artışı sağlanmıştır. Hayvancılıkta ise büyükbaştan küçükbaşa, besiden süte, yemden arıcılığa kadar birçok alan destekleme kapsamına alınmış olup, 2002 yılında 2 milyon TL olan destekleme miktarı 2015 yılında 79 milyon TL’ye ulaşarak yaklaşık 40 katlık bir artış sağlanmıştır. Toplamda şimdiye kadar 483,4 milyon TL’lik hayvancılık desteği ödemesi gerçekleştirilmiştir” dedi. 

Kırsal Kalkınma Hamlesi Üreticiyi Güçlendirdi

Milletvekili Şahin Tin, “2006 yılında Bakanlıkça başlatılan kırsal kalkınma hamlesi ile üreticiye bol kazanç, ekonomiye önemli katkı sağlandı. Tarım-sanayi entegrasyon sağlayan %50 hibe destekli kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı ile tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması, paketlenmesi ve işlenmesi ile ilgili yatırımlar, makine-ekipman alımları, damla ve yağmurlama sulama yatırımları desteklendi. Bu kapsamda Denizli ilimizde tamamlanan 122 tesise 26,9 milyon TL hibe desteği ödemesi yapıldı ve bugüne kadar 2.575 adet yeni makine-ekipman için 16,1 milyon TL hibe desteği üreticilerimize verildi. Bireysel sulama adı altında 47 kişiye 928 bin TL hibe ödemesi yapıldı. Ayrıca 40.000 da alanda mera ıslah çalışması yapılarak sağlanan destekler sayesinde kaliteli kaba yem ihtiyacının %73’lük kısmı karşılanır hale geldi. Yine 2006 yılında başlatılan “Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) projesine 2010 yılında Denizli’de dahil edilerek, bu kapsamda uygulanan projelerden çiftçilerimize 5,2 milyon TL destek ödemesi aktarıldı. Bu gelişmede üreticilerimize yeni bir kolaylık ve ekonomik kazanç sağlamasına vesile oldu” dedi. 

Şap Hastalığına Acil Önlem Alınmalı

Hayvan hastalıkları ile mücadelede önemli projelerin hayata geçirildiğine dikkati çeken Milletvekili şahin Tin, “Denizli’de son 13 yılda şap, brucella, sığır tüberkülozu, şarbon, koyun-keçi vebası, koyun-keçi çiçek ve kuduz hastalıklarına karşı etkin bir aşılama programı uygulanıyor. Ancak ülkemizde ve ilimizde büyükbaş hayvanlarda son zamanlarda yaşanan şap hastalığı; hayvanlara verdiği zararın yanında, hayvan hareketlerinin yasaklanmasından dolayı üreticinin ekonomik kayba uğramasına sebep olmaktadır. Bakanlığımızın mücadele için yoğun mesai ve harcama yaptığını biliyoruz. Ancak ilimizde hastalığın özellikle doğu illerinden kontrolsüz hayvan getirilmesinden kaynaklandığını da görmekteyiz. Bundan dolayı illere girişlerde mutlaka karantina noktalarının oluşturulması, illerin giriş ve çıkışlarında bütün araçların dezenfeksiyona tabi tutulmasını öneriyorum” dedi.