Kadın-erkek fark etmeksizin hemen hemen herkesin hayatında en az bir kere yaşadığı saç dökülmeleri, toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Erkeklerde daha yaygın görülen saç dökülmesinin nedeni ise “erkek kökenli” saç dökülmesi dediğimiz genetik faktörlerden ve dökülmeye daha yatkın saç tipi ve genetiğinden kaynaklıdır. İnsanların yaşadığı saç dökülmesi sorunu, bunu yaşayan neredeyse her insan üzerinde olumsuz etkiler bırakmaktadır. Genel olarak hormonal, genetik ve ya stres kökenli olan saç dökülmeleri çeşitli vitamin eksiklikleriyle de bağlantılı olabilecek bir durumdur.

Saç Neden Dökülür?

Saç neden dökülür sorusunu daha ayrıntılı bir şekilde incelememiz gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz;

Genetik faktörler

Erkeklerde yaşanan saç dökülmesi sorununun hemen hemen yarısı genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Erkek tipi saç dökülmesi dediğimiz bu sorun, doğru bakım ve alınan doğru önlemler olmadığı takdirde ilerleyen yaşlarda kelliğe kadar gidebilir.

Deri problemleri

Sedef hastalığı, egzama, mantar gibi deri rahatsızlıkları saç derisini etkileyerek saç dökülmesine sebebiyet verir ve deri rahatsızlığı tedavi edildiğinde saç dökülmesi buna bağlı olarak durabilir.

Düzensiz beslenme

Saç derisi canlı bir dokudur. Bu nedenle saçlarımızın beslenmesi, saç sağlığı bakımından önemli bir faktördür. Az su içmek, vücuda yeterli vitamin ve mineralleri vermemek, aç kalmak ve ya tek tip beslenmek saç dökülmesi sorununa yol açacak faktörlerdendir.

Vitamin ve mineral eksikliği

Saç dökülmesi sorunundaki belki de en önemli faktörlerden birisi de vitamin ve mineral yetersizliğidir. B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve minerallerin eksikliği, saçın beslenememesinden kaynaklı olarak saçta dökülmeye sebebiyet vermektedir.

Hormonal sebepler

Regl dönemleri, hamilelik dönemi, kilo problemi, aşırı yağlanma gibi durumlar saç sağlığını etkileyebilir ve dökülmeye sebebiyet verebilir.

Stres ve depresyon

Stres kökenli dökülmeler günümüzde en çok karşılaşılan dökülme tipidir. Anksiyete, stres bozukluğu, depresyon gibi durumlar saçta ciddi anlamda dökülmelere yol açar.

Kozmetik etkenler

Saçları hava aldırmayacak şekilde toplamak, saça açıcı ve boya gibi kimyasal maddelerin uygulanması, düzleştirici gibi ısı kaynaklı ürünlerin çok sık uygulanması saç dökülmelerinin bir diğer sebebi olabilir.

Saç dökülmesi nasıl durdurulur?

  • Saçınıza güç kazandırın

Güçlü saç aynı zamanda sağlıklı saçtır. Bioxcin gibi içeriği tamamen doğal, bitkisel ürünler kullanarak saçınıza güç kazandırmayı ihmal etmeyin.

  • Islak saça nazik davranın.

Islak saç, saçın en çok kırıldığı ve koptuğu anlardan birisidir. Bu yüzden duş sonrasında kurulama yaparken ve tararken mümkün olduğunca narin davranmalı ve daha yumuşak uçlu taraklar tercih edilmeli.

  • Sağlıklı beslenme

Sağlıklı beslenme, fiziksel olarak ne kadar olumlu etkilere sahipse, saçlar için de bir o kadar olumlu etkilere sahiptir. Balık, tavuk ve süt ürünleri gibi bolca protein içeren gıdaları tüketmeye özen gösterilmeli.

  • Kimyasallardan uzak durun

Kimyasal maddelerle saça işlem uygulamak, saçta kopmalara ve dökülmelere sebebiyet verir. Bu yüzden saçınızı kimyasallardan olabildiğince uzakta tutun.

  • Saça masaj yapın

Kan dolaşımını arttırdığı için, saç uzamasında da büyük rol oynadığı söylenen masaj, sizi stresten de uzak tutacaktır.

Saç bakımının Türkiye’deki bir numarası Bioxcin tarafından oluşturulan saç dökülmesi ile ilgili makaleye göz atabilirsiniz.