RİZE (CİHAN)- Açlıkla mücadele eden Somali halkı için Rize’de yardım kampanyaları tüm hızıyla sürüyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 'Her evde bir fitre, bir iftar Afrika’ya' sloganıyla başlatılan yardım kampanyasında camilerde toplanan yardımların yanı sıra ildeki sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler de yardım kampanyasına destek olmaya çalışıyor. Rize Valiliğince başlatılan yardım kampanyasında valilikçe bastırılan broşürler, aralarında Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu'nun kızı Beyza Hacımüftüoğlu'nun da bulunduğu Rize Tevfik İleri Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından esnaf ve vatandaşlara dağıtıldı. Öğrenciler, yardımların yatırılacağı banka hesap numaralarının yazılı bulunduğu broşürlere karşı Rize halkının bu konuya duyarsız kalmadığını ve herkesin yardım için olumlu tepkiler verdiğini söyledi.
Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan da, Afrika ülkelerine yapılan yardım kapsamında kurumlarının 50 bin lira civarında yardımla katkıda bulunduğunu bildirdi. Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından açlık felaketiyle karşı karşıya kalan Afrika ülkelerine gerekli maddi yardımın ve desteğin sağlanması amacıyla 1 aylık yardım kampanyası başlatıldığını anımsattı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun 1 milyon lira bağışla başlattığı kampanyaya Rize Ticaret Borsası olarak 50 bin lira civarında yardımla katkıda bulunduklarını, ayrıca yardımların devam edeceğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: "Afrika'da 11 milyon insan kuraklık nedeniyle ölümün kıyısında bulunuyor. 20 yıldır iç savaş yüzünden açlık ve yoksullukla yaşam mücadelesi veren Somali halkı, şimdi de kuraklığın getirdiği kıtlıkta ölümle pençeleşiyor. Açlıktan Somali nüfusunun yarısı, yani 3. 7 milyon kişi etkilendi. Bu bölgelerde yaklaşık 310 bin çocukta akut beslenme bozukluğu tespit edildi. Dengesiz beslenmeye bağlı 5 yaş altı çocuk ölümlerinin oranı her geçen gün artıyor. Öte yandan Somali gibi komşuları Kenya, Etiyopya ve Cibuti’de de alarm zilleri çalıyor. 21. yüzyılda böylesine bir insanlık dramına seyirci kalıp, orada yaşayan yoksul insanları kaderlerine mahkum bırakamayız." Erdoğan, ibadet, yardımlaşma ve dayanışma duygusunun yoğun olarak yaşandığı Ramazan ayında tüm vatandaşları, sivil toplum kuruluşlarını, kamu kurum ve kuruluşları ile her düzeydeki insanı, insanlık görevi olan bu yardım kampanyasına gönüllü olarak her türlü desteği vermeye davet ettiğini kaydetti. Erdoğan, Türkiye İş Bankası TOBB şubesinde açılan "4375 - 333" nolu hesaba yardım yapılabileceğini kaydetti.

TÜMSİAD'DAN 20 BİN LİRA BAĞIŞ
Tüm Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Rize Şubesi tarafından da Afrika'ya 20 bin lira bağışta bulunuldu.
TÜMSİAD Rize Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklığın yol açtığı kıtlık, açlık ve susuzluk nedeniyle başta Somali olmak üzere tüm bölge halkının büyük bir insanlık dramı ile karşı karşıya bulunduğu belirtildi. Bölgede yaşayan milyonlarca insanı etkileyen bu durumun salgın hastalıklara ve ölümlere neden olduğu, halkın çaresiz bir şekilde hayatta kalma mücadelesi verdiğini vurgulayan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu denli büyük bir felaketle ülkelerin kendi imkanlarıyla mücadele etmesinin güçlüğü ortadadır. Bu düşünceyle ve bir insanlık borcu olarak, insani yardım için vakit kaybetmeksizin harekete geçme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. TÜMSİAD Rize Şubesi olarak başlangıç miktarı 20 bin lirayla bu yardım organizasyonunu başlatmış bulunuyoruz. Ülkemizde yardımlaşma ve dayanışma duygusunun yoğun olarak yaşandığı Ramazan ayında, halkımızın da beklentileri doğrultusunda Somali ve açlık tehlikesi yaşayan diğer Afrika ülkeleri için her türlü yardım ve desteği sağlayacaktır. Kampanya kapsamında Ramazan ayı sonuna kadar 150 bin lira yardım toplanması hedefleniyor."
CİHAN