Yapıların herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalmadan uzun süre boyunca güvenli, sağlık ve konforlu kalması için su yalıtımı uygulanması bir zorunluluk olarak kabul edilir. Su yalıtım uygulamaları ile metal, ahşap, tuğla ve taş gibi materyaller üzerinde suyun ve nemin olumsuz etkilerinin önlenmesi amaçlanır. Su yalıtımı uygulanmadığı durumlarda suyun herhangi bir yolla yapı donatısına sızması söz konusu olabilir. Bu durumda bazen donarak bazen de farklı kimyasal tepkimelere girerek donatının özelliğini yitirmesinin yanı sıra yapının dayanım gücünün düşmesine de neden olabilir. Dayanım gücü azalan binalar deprem gibi bazı doğa olayları karşısında insan hayatının tehlikeye girmesi gibi bazı ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınmasına yol açabilir. Yapıların toprakla temas eden duvarlarının, temellerin, zemine oturan döşemelerin, suyun yapının dışında birikebileceği seviyenin altındaki dış duvarların, balkonların, eğimli çatıların, banyo, mutfak ve lavabo gibi ıslak zeminlerin yalıtım uygulamalarını titizlikle gerçekleştirilmesi durumunda binalarda etkin bir su yalıtımı uygulaması yapıldığından söz edilebilir.

Membranlar Oldukça Geniş Kullanım Alanına Sahip Bulunuyor

Esnek poliolefin liflerinden oluşan sentetik bir su izolasyon ürünü olan FPO/TPO membran üzerine yerleştirildiği malzeme ile suyun temasını etkin bir şekilde engellemeyi başarır. Termoplastik poliolefin esaslı bir su yalıtım membranı olan FPO/TPO membran uzun hizmet ömrüne sahip olması nedeniyle sıklıkla tercih edilir. FPO / TPO membran içerisinde plastifiyan ya da klorür bulunmadığından çevreye zararlı herhangi bir madde yaymaz. Bu özelliğinin yanı sıra formülü dolayısıyla da FPO/TPO membran çevre dostu su yalıtım malzemelerinden biri olarak kabul edilir. FPO/TPO membran yüksek elastikiyeti ve mukavemeti nedeniyle UV ışınlarına karşı yüksek dayanıklılığa sahip olup zaman içerisinde sertleşme ya da yaşlanma gibi sorunlarla karşı karşıya kalınması söz konusu değildir. Özel olarak tasarlandığı bilinen bir hammaddenin kullanılmasıyla katkısız bir şekilde üretildiğinden dolayı FPO/TPO membran yapısal olarak da özelliklerini kaybetmez.

FPO/TPO membran polimer esaslı bir su membranı olup polipropilen ve etilen propilen kauçuğun birlikte polimerizasyonu sonucunda elde edilir. TPO / FPO membran, üretiminde kullanılan teknoloji sayesinde herhangi bir plastikleştirici kullanılmasına gerek kalmadan en düşük sıcaklıklarda bile esnek kalabilir. FPO/TPO membran düşük hızda ve düşük sıcaklıklarda kaynaklanma özelliğine sahiptir. Protan Turkey tarafından üretilen FPO/TPO membranların zorlu hava koşullarına ve güneş ışınlarına maruz kalan tüm çatılarda etkili su yalıtımının sağlanması için tasarlandığı bilinir. Hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilen FPO/TPO membran EPS ısı yalıtımı levhalarının üzerine de doğrudan uygulanabilir. Tek katlı yansıtıcı bir çatı kaplama malzemesi olan Protan ten rengi, beyaz ve gri olmak üzere üç farklı renkte üretilir. Beyaz renkli FPO/TPO membranın kullanıldığı durumlarda hem enerji tasarruflu serin bir çatı elde edilmesi hem de yapının enerji tüketiminin azaltılması söz konusu olabilir.

Protan FPO/TPO membran Protan Turkey tarafından kullanıcıların ihtiyaçlarının en yüksek kaliteli ürünlerle en üst düzeyde karşılanabilmesi amacıyla geliştirilir. Hafif metal çatılarda, ısı yalıtımlı ve ısı yalıtımsız çatılarda, kubbe şeklinde ya da farklı şekillerdeki beton ya da çelik çatılarda, otopark, bahçe, teras çatılarıyla metal derelerin su yalıtımında da FPO/TPO membran kullanılabilir. FPO/TPO membran etkin yalıtım uygulamalarının yapılabilmesi için içme suyu tanklarında, balast ya da yeşil/bahçe çatıları altındaki gevşek döşenmiş sistemlerde ya da mekanik olarak sabitlenmiş sistemlerde, bodrum ya da tünel gibi yer altı yapıları gibi farklı alanlarda da sıklıkla tercih edilir. Membranlar oldukça geniş kullanım alanına sahip olup yapılarda yalıtıma ihtiyaç duyulan pek çok farklı alanda kullanılabilir. Bu alanlar arasında teras üstü döşemeler, beton su depoları, balkonlar, yüzme havuzları, tuvaletler, peyzajlı beton zeminler, oluklar, bodrumların altı ve çevresi bulunur.

Sektöründe dünyaca tanınan bir isim olan Protan çalışmalarını havalandırma sistemleri, membranlar, müşterilerin varlıklarını koruyan yenilikçi çatı sistemleri ve teknik tekstiller üzerinde yoğunlaştırmaktadır. Dünya standartlarında uluslararası bir tedarikçi olan Protan çevre dostu özelliği ile bilinen tek çatı kaplama malzemelerini Türkiye’de bulunan yenilikçi ve modern fabrikasında gerçekleştirirken en yüksek kalite standartlarının sağlanması konusundaki hassasiyetinden asla taviz vermez.