Haberdenizli.com

Panelde; Ceviz yetiştiriciliği, tarımsal desteklemeler, toprak işleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, ceviz yetiştiriciliğinde yapılan yanlışlar, görüş ve öneri konuları anlatıldı.

Üreticinin her zaman yanında olduklarını belirten Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, "Tavas ilçemiz 530.000 dekar tarım yapılabilir arazilere sahip olmanın vermiş olduğu avantajla ve modern tarımın gelişmesiyle birlikte sulama alanlarımız ve imkanlarımız artış gösterdi ve göstermeye de devam ediyor. Bu imkanlar sayesinde Tavas ovamızda ürün desenindeki çeşitlilik hızla artıyor. Tarım ve tarım ekonomisinin gelişmesi, ürün deseninin arttırılması için elimizden gelen desteği üreticimize vermeyi sürdürüyoruz. Bu anlamlı panelde bizleri yalnız bırakmayan herkese sonsuz teşekkür ediyorum'' ifadelerini kullandı.

Profesörler Tavas Cevizini Anlattı

Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Yılmaz Erkaya, "Denizli ilimiz tarım alanında, gerek ihracat gerekse ithalat yönünden gelişmiştir. İlimizde de Tavas ilçemiz tarım alanında kendini geliştirerek önemli bir hale getirmiştir. Bizim amacımız tarımda gelişmişlik seviyesi bakımından en üst seviyeye  ulaşmaktır" dedi.

Ziraat Yüksek  Mühendisi Süleyman Karagül, "İlimiz ceviz üretimi bakımından Ege bölgesinin % 22,05'ni Türkiye'nin %3,79'unu gerçekleştirerek Ege bölgesinde birinci, Türkiye sıralamalarında 3. sırada yer almaktadır" dedi.

Cevizin faydalarını anlatan Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen; "Günde 5 tane ceviz tüketmemiz gerekir. Günde 30 gr, yaklaşık olarak 5 tane ceviz tüketen insanlarda Alzheimer hastalığı riski ciddi oranda azalmaktadır" dedi.

Cevizin aşılanma ve budama süreçlerinden bahseden Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Aşılama ve budama yapmak için doğru zamanı bilmemiz gerekir, Zamanında aşı ve budama yapılmazsa yeteri kadar verim elde edemeyiz" dedi.

Modern meyveciliğin nasıl yapılacağı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Faik Ekmel Altıntaş, "Modern meyve yetiştiricilik anlayışının amaç ve hedeflerinin her yıl düzenli ve standart kalitede ürün elde edilmesi, hasat kolaylığı nedeniyle işgücü ve üretim giderlerinin azaltılması  ve daha çok nasıl verim elde edebiliriz" ifadelerini kullandı.

Panel konuşmacılara plaket ve hediye takdimiyle son buldu.

Meyvecilik Paneline, Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Yılmaz Erkaya, Tavas Kaymakamı Recep Öztürk, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, İlçe Tarım Müdürü Halil Nas , PAÜ Tavas MYO Müdürü Abdulvahap Özcan, Ziraat Yüksek Mühendisi Süleyman Karagül,  Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Prof. Dr. Faik Ekmel Altıntaş, Prof. Dr. Turan Karadeniz katıldı.