Pamukkale Üniversitesi (Paü) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Kaplan, deprem sonrası incelemelerde bulundukları Van'daki köylerde yığma yapı kurallarına uygun bina göremediklerini söyledi.

Fakültenin Yapı Anabilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Kaplan, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Van depremi sonrası öğretim üyeleriyle birlikte deprem bölgesine giderek inceleme çalışması yürüttüklerini dile getirdi.

Prof. Dr. Kaplan, depremlerden sonra birçok tartışma yapıldığını, bunların

"zaman kaybı" olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"İşin esası bilime uygun hareket etmediğimizden dolayı bunları yaşıyoruz. İşi yapan arkadaşlarımızın, denetleyen arkadaşlarımızın, mal sahiplerinin bu konudan bihaber olmasından sıkıntılar kaynaklanıyor. Van'da mümkün olduğu kadar köylerdeki yığma yapıları görmeye çalıştım. Yığma yapı denince akl, köşelerin birbirine bağlanması, kilitlenmesi gelir. Ama maalesef hiçbir yapıda, ne briket, ne taş, ne toprak yapıda doğru dürüst kilitlenmiş köşeleri göremedim. Taş yığma yapılar sağlamdır, tek katlıların göçmesi mümkün değildir ama bizim yığma yapılar tamamen bir tuzak olmuş. Bütün mühendisler, mimarlar bilirler ki yığma yapılar iki katlı hatta bazıları üç kata kadar çok güvenli yapılardır."

Prof. Dr. Kaplan, Van'daki tek katlı bir ilköğretim okulunun fotoğrafına dikket çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yığma yapıların tek katlı, iki katlı, hayvan barınakları da dahil olmak üzere tamamının köşelerinin hiçbirisinde bağlantı yok. Ucube, tuzak yapılar. Duvarları birbirine bağlamadığınız zaman deprem esnasındaki düzlem dışı harekette tamamen tuzak oluyor. Göçen binaları ben bir sınıfa koyamıyorum, yığma yapı diyemiyorum. Köylerde gördüğümüz yapıların hemen hemen tamamında yığma yapı kurallarına uyan yok. Yalnızca bir köyde bir tane yapı var. Bu yapıların yıkılması, göçmesi kaçınılmaz."

Van'da bütün binaların yıkıldığı bir köyde, ayakta kalan tek binanın sahibinin inşaat ustası olduğunu öğrendiklerini dile getiren Kaplan, köşe bağlantıları yapılmış bu evin yıkılmadığını gördüklerini dile getirdi.

-Kolonun içerisine elektik tesisatı döşenmiş-

Erciş'te yıkılan bir yapının kolonlarından elektik tesisatı geçtiğinin tespit edildiğini dile getiren Prof. Dr. Kaplan, şöyle devam etti:

"Biz maalesef kırsal kesimde yapı yapma işini bilmiyoruz. Teknik elemanlarımıza, teknisyen ya da mühendis düzeyinde veya usta düzeyinde zamanında gereken önemi vermemişiz ve yetiştirmemişiz. Yani bir köyde bina yapmayı bilmeyen insanlar kendi binalarını, kendi yapılarını kendileri yapıyor. veya köyde bir tane usta var bütün yaptığı yapılar çöküyor. Demek ki öncelikle bu konu üzerinde durmamız lazım.

Yığma yapılarla ilgili mutlaka kırsal kesime, proje mi olur, başka yerleşimler mi olur, müdahale etmemiz lazım. Köylerde rastgele bina yapımı konusunda bir önlem almamız gerekiyor. Aksi takdirde her depremde, Türkiye'nin hemen her yerinde bunlarla karşılaşırız."

Prof. Dr. Kaplan, mevcut yapılarla ilgili önlem alınması gerektiğini de belirterek, "Güçlendirilecekse güçlendirme, yıkımsa yıkım, kentsel dönüşümse kentsel dönüşüm. Diğer bir husus, güçlendirmelerin başarılı olduğunun ispatlanmış olduğunu açıkça söyleyebiliriz. Deplasman yapma durumlarına da bakıldığında hakikaten ciddi faydalar sağladığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

SERİ İLAN SAYFAMIZI ZİYARET EDİN
YENİ GÜNCELLENEN ARSA-DAİRE BÖLÜMLERİNE BAKIN