ANTALYA (CİHAN)- Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, astım hastalarının sigara içmesinin hastalığın kontrolünü güçlendirdiğini söyledi.
Yurt genelinde 12 farklı bölgede sağlık ocaklarında yaptıkları hastalık araştırması sonucunda astın hastalarının yüzde 24'nün aktif olarak sigara içtiklerinin tespit ettiklerini belirten Prof.Dr. Füsun Yıldız, hastaların yüzde 32'sininde geçmişte sigara içtiklerini belirlediklerini ifade etti.
    Araştırma sonucunda 13 bölgede 347 astım hastası ile yüz yüze görüşme yaptıklarını belirten Yıldız, sigaranın astım ve acil başvurusunu olumsuz etkilediğini söyledi.
    Astım hastalarının sigara içmesinin çok tehlikeli olduğunun altını çizen Yıldız, insan sağlığı için çok büyük tehdit oluşturan sigaraya karşı topyekün mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.
    Yıldız, "Maalesef ülkemizde astım hastalarının yüzde 24 sigara tiryakisi. Bu çok üzücü durum. Astım hastalarının sigara içmesi hastalığın kontrolünü zorlaştırıyor. Sigarayı bırakma bir doktor kontrolünde yapılmalı. Destek alınmalı. Bir tiryakinin ben sigarayı bıraktım demesi için bir yıl ağzına hiç sigara koymaması gerekir. Bırakma doktor kontrolünde yapılırsa daha kalıcı olur. Sigarayı bırakmada lütfen doktor yardımı alalım." diye konuştu.

     CEVAT AKŞİT: SİGARA MEKRUH DEĞİL, HARAM
Öte yandan Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Kürsüsü Ana Bilim Dalı eski Başkanı Prof.Dr. Cevat Akşit, sigara içiminin tedrici intihara (yavaş yavaş kendini öldürme) girdiği için mekruh değil, haram olduğunu söyledi.
    Geçmiş asırlarda din adamlarının tütün ve tütün mamullerinin insan sağlığa çok zararlı olduğunu tam bilmedikleri için mekruh demişlerinin olabileceğini belirten Cevat Akşit, günümüzde çoğu ölümsüz hastalıkların kaynağının sigara kullanımı olduğu için kullanımın haram olduğunu kaydetti.
    Akşit, şöyle devam etti: "Tıbbi gelişmeler gösterdi ki sigara kullanımı insanı yavaş yavaş öldürüyor. Buna 'tedrici intihar' diyoruz. Sigaranın kullanılması mekruh değil, haramdır. Sigara içen adam sigara içmekle uzun vadede kendinin ölümüne zemin hazırlıyor. Cenab-ı Allah (cc) insanı varlıklar içinde en şerefli yaratmış. İnsanoğlu da kendine emanet edilen vücuduna zararlı içecekleri kullanarak zarar veremez. Vermemeli. Sigaraya karşı insanlık ortak mücadele etmeli."
CİHAN