Üzüm üretiminde önemli bir yerde olan Denizli'nin pekmezi de büyük ilgi görüyor. Çal, Güney, Bekilli, Baklan, Buldan, Çivril gibi bir çok yerde yöresel geleneklerle yeni sezon pekmezler yapıldı bile. Bu pekmezlerde, Türkiye'nin  dört bir köşesine ulaşıyor. Denizli pekmezinin ünü giderek artıyor. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Denizli'nin üzümü, şarabının yanında pekmezinin de ününün giderek arttığını söyledi. Üreticinin yıldan yıla pekmez üretimiyle ekonomisine büyük katkı sağladığını vurguladı. 


Kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından pekmez de  Denizli giderek marka oluyor. 
Denizli'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilirken, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının baş köşesinde yer alıyor.
Bugüne kadar bir çok atasözü, deyim ve tekerlemeye de konu olan pekmez, günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılarken özellikle hamileler ile gelişim çağındaki çocuklar beslenmesinde de önemli rol oynuyor.

Vitamin deposu
Binlerce yıllık geleneksel beslenme kültürü ve damak zevkinin vazgeçilmezlerinden biri olan pekmez aynı zamanda 'enerji içeceği' özelliğine sahip.
Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Esin Aysan,  hızla kana karışabilen pekmezin 'acil' enerji ihtiyacı için gerekli bir gıda maddesi olduğunu belirtirken, 2 yemek kaşığı pekmezde (20 gram), insan vücudu için çok değerli olan 2 miligram demir, 80 miligram kalsiyum ve 58 kilokalori enerji bulunduğunu söyledi.
Pekmezin büyüme çağındaki çocuklar, işçiler, sporcular, hamile ve emziren anneler için eşsiz bir gıda maddesi olduğunu ifade eden Aysan, 200 gram pekmezin kalori açısından 1150 gram süte, 300 gram ekmeğe, 390 gram ete eşdeğer olduğunu kaydetti.
Aysan, "Pekmezi sindirim sisteminde parçalanmasına gerek olmadan kana geçer. Bu nedenle özellikle enerji aktivitesi yüksek olan çocuklarda ve sporcularda enerjinin pekmezle sağlanmasının büyük önemi vardır. Üzüm ve pekmezin içerdiği demir, kolayca emilmekte ve günlük demir ihtiyacının yüzde 35'i bu ürünlerce karşılanabilmektedir" dedi.

"Pekmez de marka olunabilir"
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Denizli'de bir çok bölgede bağcılığın giderek geliştiğini ve bu gelişimle yöresel geleneklerle hazırlanan Denizli pekmezinin giderek ününün ülke geneline yayıldığını belirtti. 
Gemici, "Denizli'de her yıl giderek pekmez üretimi artıyor. Geçmişte ancak, üretilen pekmez il içine yetiyor veya diğer illerden geliyordu. Ancak bağılıkta Denizli önemli bir atılım yakaladı. Bu atılımla birlikte pekmez üretimi arttı. Yöresel üzüm çeşitleri Çalkarası gibi bir çok türden pekmez üretimi yapılıyor. Tadı ve kokusuyla Denizli pekmezi artık diğerlerinden ayırt ediliyor. Ve üreticilerimize de önemli bir gelir buradan gelmeye başladı. yakın zamanda Denizli pekmezi artık aranılan bir ürün olacak" dedi.