Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Muğla’nın Yatağan ilçesinde yürüttükleri Stratonikeia antik kenti kazı çalışmalarını inceledi. Buradaki antik tiyatroda yaptığı açıklamada, Stratonikeia’ya ilk defa geldiğini ve gördüğü manzara karşısında büyülendiğini söyledi.
Tarihin günyüzüne çıkarılmasını kendilerine tarihî bir emir olarak gördüklerini belirten Rektör Bağcı, “BatıAnadolu’da birçok medeniyete evsahipliği yapmış bir antik kent. Bu kadar önemli bir yerde, medeniyetin izlerinin ayaklar altında olması beni bazı konularda harekete geçirdi. Batı Anadolu ve İç Batı Anadolu’daki dokuz üniversitenin oluşturduğu birliğin başkanlığını, şu anda PAÜ yapıyor. Stnatonikeia Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı ve Türkiye dönemlerinin izlerini barındırıyor. Hititlere kadar uzanan bir geçmişi olduğunu söyleniyor. Rektörlüğümün beşinci ayında burayı ziyaret ettim. Birliği oluşturan Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Afyonkarahisar, Aydın, Manisa ve Kütahya’daki üniversitelerin rektörleriyle bu arkeolojik alanlarla ilgili neler yapabieceğimizi konuşacağız.” dedi.
Prof. Dr. Bağcı, geleceğe miras bırakmak adına buralara odaklanmak zorunda olduklarını belirterek şunları söyledi: “Akademik anlamda bizleri geleceğe taşıyacak bir olgu. Bugüne kadar bu kazıları hep yabancı heyetler yapıyordu. Bizim de çok önemli bilim insanlarımız olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra kendi topraklarımızdaki arkeolojik kazıları kendimiz yapacağız. Geleceğe bir şeyler bırakacaksak, medeniyetlerin mutlaka araştırılması ve günyüzüne çıkarılması gerektiğine inanıyorum.” CİHAN