HABERDENİZLİ.COM

DEHA TV ekranlarında yayınlanan ve Eylem Şimşek’in hazırlayıp sunduğu “1 Konu 1 Konuk” isimli programda Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Solmaz İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’u anlamaktan bahsetti. İlk olarak TBMM’nin aldığı 2021 yılının ‘İstiklal Marşı Yılı’ olması kararına destek veren ve bu bağlamda yıl boyunca yapılması planlanan etkinlikleri, kurduğu komite bünyesinde belirleyen PAÜ’nün planladığı programlara değinen Prof. Dr. Süleyman Solmaz, bu komiteyi tüm akademik birimlerden belirlenen öğretim üyelerinin katılımıyla oluşturduklarını ve komitenin başkanlığını kendisinin yürüttüğünü söyledi. Salgın şartlarının göz önüne alınarak çevrimiçi platformlarda yapılacak etkinliklerin yıl içerisinde salgının seyrine göre yüz yüze etkinlikler şeklinde de devam edebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Solmaz, fakülte ve meslek yüksekokullarında gerçekleştirilecek konferans, sergi ve çeşitli etkinliklere değindi. PAÜ Hukuk Fakültesi’nin Mehmet Akif Ersoy Hatıra Ormanı için fidan dikim etkinliği planladığını ifade etti.

Kurtuluş Savaş döneminde Türk Milleti’nin maneviyatının güçlü tutulmasında şairlerin büyük katkısının olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Süleyman Solmaz, cephedeki askerlerde bu maneviyatın sağlanması için bir şiir yarışmasının yapıldığını, bu yarışmaya 724 şiirin katıldığını ancak Mehmet Akif’in ilk olarak katılan şairler arasında olmadığı belirtti. Bir para ödülü olduğu Mehmet Akif’in bu yarışmaya katılmak istemediğini söyleyen Prof. Dr. Solmaz, İstiklal Marşı’nı yazdıktan sonra bu şiiri eserlerinin yer aldığı Safahat kitabına koymayarak İstiklal Marşı’nın millete ait olduğuna dikkat çekmek istediğini dile getirdi. Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı 48 saatte yazdığını dile getiren Prof. Dr. Süleyman Solmaz, şiirin TBMM’de oy çokluğu ile kabul edildiğini sözlerine ekledi.

Dr. Öğr. Üyesi Dombay, Mehmet Akif’i ve İstiklal Marşı’nın Doğuşunu Anlattı 

Prof. Dr. Süleyman Solmaz’ın başkanlığındaki Düzenleme Komitesi tarafından koordine edilen etkinliklerden ikincisi, Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ali Donbay tarafından verilen “Türk İstiklal Marşı’nın Doğuşu” konferansıydı. Çevrimiçi platformda verilen konferans ilgiyle izlendi.

Dr. Öğr. Üyesi Ali Donbay, bir milletin temsili açısından bayrak ve milli marş kavramlarının önemini dile getirerek başladığı konuşmasında ilk olarak, ülkemizde ve 32 ayrı ülkede 100 aşkın Türk Şehitliği’nde yatan aziz şehitlerimizi ve yine Çanakkale Anafartalar cephesinden Afyon Kocatepe’ye, Ankara Metris Tepeden Sakarya’da Büyük Taarruz’a kadar ordularımızın muzaffer Başkumandanı olan Mustafa Kemal Paşa’nın aziz hatırasını minnet ve şükran duygularıyla andı.

İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünden önce, Mehmet Akif Ersoy’un hayatından bahisle, özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra işgâl edilen İstanbul’da dayanılmaz günler geçirdiğine ve kesin olarak Anadolu’ya geçmek istediğine değinen Ali Donbay, 15 Mayıs 1919’dan sonra onun önce Karesi (Balıkesir)’ye giderek Zağanospaşa Camisi’nde halkı düşmana karşı koymaya çağırdığını anlattı. İzinsiz gittiği için görevinden azledilen Mehmet Akif’in, Temsil Heyeti tarafından çağrıldığı Ankara’ya, küçük oğlu Emin Akif Ersoy’la beraber on gün süren maceralı bir yolculuktan sonra vardığını belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Donbay, Meclis Reisi sıfatıyla Mustafa Kemal Paşa ve Mehmet Akif Ersoy’un nasıl karşılaştıkları, Akif’in Birinci Meclis’te nasıl ilgi odağı olduğu ve Burdur Milletvekili seçildiği ve Anadolu’nun değişik yerlerinde Milli Mücadele’ye karşı şüphe ve tereddüt içerisinde olan çevreleri nasıl aydınlattığı, Kastamonu Nasrullah Camisi’nde verdiği vaazın 11 sayfa halinde Sebiliürreşat gazetesinde nasıl basılarak yurt sathına yayıldığı gibi konulara değindi.

Konuşmasının devamında sözü İstiklal Marşı’na getiren Ali Donbay, Mehmet Akif’in şairliğini yüksek yaratıcı kabiliyetinin eseri olan “Çanakkale Şehitleri”, “Bülbül”, “Ordunun Duası” gibi şiirlerinden örnekler okuyarak açıkladı. Dr. Öğr. Üyesi Ali Donbay, konferansını Mehmet Akif’in yazdığı şiirinin, seçilen diğer 6 örnekle beraber TBMM’nde bizzat Mustafa Kemal Paşa’nın nezaret ettiği 1 Mart 1921 tarihindeki ilk oturumda büyük hatip Hamdullah Subhi tarafından okunduğu, Akif şiirinin coşkun alkışlarla üç kez yinelendiği ve nihayet 12 Mart 1921’deki ikinci oturumda da oylanarak Türk İstiklal Marşı olarak kabul ediğini ve yasalaştığını anlatarak tamamladı.

Türk İstiklal Marşı’ndaki ruhun Namık Kemal ruhu olduğunu ve bu ruhla yazılmış bazı şiirlerin ordunun moral gücünü yükseltmek için kullanıla geldiği ve yine bu gerekçeyle Kurtuluş Savaşı’nın çetin günlerinde bir marşın yazılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Ali Donbay, konuşmasının devamında Maarif Bakanlığı’nca açılan yarışmaya gönderilen diğer şiir örneklerinin zayıflığı karşısında Hamdullah Suphi Tanrıöver ve Hasan Basri Çantay’ın nasıl bir çabayla Mehmet Akif’i Taceddin Dergâhı’nda misafir ederek İstiklal Marşı’nı yazdırdıklarını anlattı

İstiklal Marşının Kabulünün 100. Yıldönümünde MTF’den Çevrimiçi Sergi

PAÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi (MTF), İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 100.Yılı etkinlikleri kapsamında “İstiklâl Marşı’nın Mekânları” isimli bir poster çalışmaları sergisi düzenleyecek. Tüm fakülte öğrencilerinin katılımına açık olacak sergi için öğrenciler, İstiklâl Marşı’nın yazılma sürecini, yazıldığı ortamı ve durumu konu alan eserler ile sergiye katılabilecek. Yapılan poster çalışmaları, 9 ve 10 Mart 2021 tarihlerinde seçici bir kurul tarafından değerlendirilerek sergilenmeye layık görülen 20 eser belirlenecek. Sergi, İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümü olan 12 Mart 2021 tarihinde https://istiklalmarsimekanlari.tumblr.com adresi üzerinden sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Sergiye dair çevrimiçi açılış ve sunum ise 18 Mart Perşembe Günü 10.00-11.00 saatleri arasında https://meet.google.com/acs-vdon-hgi adresi üzerinden gerçekleştirilecek.

PAÜ’nün İstiklal Marşının Kabulünün 100. yıldönümü etkinlikleri, yıl içinde farklı programlarla devam edecek.