Pamukkale Belediyesi’nin “Karahayıt’ta Ramazan Geceleri” adıyla başlattığı Ramazan ayının manevi atmosferini yaşatan etkinlikler devam ediyor. 11 Ayın Sultanı olan Ramazan ayında Karahayıt’ta 16 gün boyunca geleneksel Ramazan geceleri, Pamukkale İlçe Halkına, Denizli halkına yeniden yaşatılıyor. 
Etkinliğin 13’ncü programında İlahiyatçı-Yazar Hasan As, gerçekleştirdiği dini sohbette katılımcılara oruç ayı, Ramazan ayının güzelliklerini, Kadir Gecesi’nin önemini anlattı. Ramazan ayında orucun insanlığa ciddi bir eğitim verdiğini belirten As, “Ramazan ayı rahmet, bereket, iyilik ve yardımlaşma ayıdır. Ramazan ayı 11 ayın sultanıdır. Yüce Allah Kur'an'da, ‘Ramazan ayı insanları kurtuluş yoluna götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır’ buyurmuştur. Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah'ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Sevgili Peygamberimiz, Ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir. Oruç ayı insanlığa ciddi bir eğitim verilen önemli bir aydır. Bu ayda tutulan oruçlar, ibadetlerle nefsin bel kemiği kırıldığı gibi, yardımlaşma, birlik ve beraberliğin doruğa çıktığı bir dönemi yaşarız. Nefsimizi terbiye ettiğimiz bu ay sonrasında 11 ay boyunca dinimize uygun bir şekilde yaşamaya devam ederiz” dedi. 

BİN AYDAN HAYIRLI KADİR GECESİ

Kadir Gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğunu belirten Hasan As, bu gecede neler yapılması gerektiğini sıraladı, “Kur'an', Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Kur'an-ı Kerim, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Yüce Allah Kadir Gecesi'nin ‘Bin aydan daha hayırlı’ olduğunu haber vermiştir. Peygamberimiz de ‘Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır’ buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir. Bu önemli gecede Kur'an–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmelidir. Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Peygamber Efendimiz (SAS)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmelidir. Müminlerle helalleşilmeli,  onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalıdır. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmelidir. Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmelidir” dedi. Oruç ayı sonrası Ramazan Bayramı’nın ise, Müslümanlara bir mükafat olduğunu söyleyen As, bayram günlerinin cennetin kokusunun hissedildiği günler olduğunu söyledi. 

Program sonrasında Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin’de Ramazan ayının güzelliklerini, Kadir Gecesinin önemini paylaşan, önemli birçok bilgiyi sohbetiyle aktaran İlahiyatçı-Yazar Hasan As,’a teşekkür ederek içerisinde Kuran-ı Kerim, tespih ve esansın bulunduğu sanduka hediye etti.