HABERDENİZLİ.COM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı çalışmayla 900 bin taşeron işçi geçtiğimiz aylarda Devlet kadrosuna alındı. Kadroya alındıktan sonra rahata kavuşacaklarını düşünen işçiler ise büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Denizli’nin Pamukkale Belediyesi’nde görev yapan 550 temizlik işçisi de sonunda dayanamadı ve isyan bayrağını çekti.

Bu Sabah Eskihisar Mahallesi’nde bulunan koordinasyon merkezi önünde toplanan yaklaşık 150 temizlik işçisi işe çıkmama kararı aldı. Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin’in alana gelmesini isteyen işçiler haklarının iade edilmesini istiyor.

MAAŞ ARTIŞI BEKLİYORLARDI DÜŞTÜ
Daha önce taşeron şirkette çalışan işçiler, şuanki durumlarının taşerondan bile kötü olduğunu iddia etti. taşeron şirkette çalışırken 2200 lira maaş aldığını söyleyen bir temizlik işçisi, Pamukkale Belediyesi kadrosuna geçtikten sonra maaşının 1900 liraya düştüğünü söylüyor.  Temizlik işçisi,  “Kadroya geçtiğimizde  2600-2700 lira maaş almayı bekliyorduk. Şimdi eskiden daha düşük alıyoruz. Şehrin pisliğini temizliyoruz. Bize gördükleri para bu. Hiçbir şey anlattıkları gibi değil.” Şeklinde konuştu. 

HAKETTİKLERİ TAZMİNAT YOK OLDU
Taşeron kanunun çıkmasının ardından Pamukkale Belediyesi’nin taşeronluğunu yapan şirket,  temizlik işçileri Belediye kadrosuna geçeceği için işten çıkarttı. Şimdiye kadar hak etmiş oldukları kıdem tazminatlarının ise Pamukkale Belediyesi tarafından ödeneceğini işçilere bildirdi. Belediye kadrosuna geçen işçiler, belediyeden şimdiye kadar ki tazminatlarının ödenmesi talebinde bulundu.  Fakat iddiaya göre; Pamukkale Belediyesi yetkilileri,  tazminatların şirket tarafından ödeneceğini söyledi.  Tazminatlarını almak için tekrar şirkete giden işçiler,   şirket yetkilileri tarafından tekrara belediyeye yönlendirildi.   İşçiler;  tazminat haklarının bu şekilde şirket ve Pamukkale Belediyesi tarafından gasp edildiğini söylüyor. Hak ettikleri kıdem tazminatlarını almak için avukat avukat gezdiklerini söyleyen bir işçi, “biz sadece hak ettiğimizi istiyoruz.  Kadroya geçtikten sonra rahata ereceğimizi beklerken taşerondan beter olduk.”  İfadelerini kullanıyor. 

HAFTA SONU TATİLİ 2’DEN 1’E İNDİ
Taşeron şirkette çalışırken haftada 2 gün tatil yapan temizlik işçileri belediye kadrosuna geçtikten sonra ise haftalık izinleri 1 güne düştü. 

FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ KALKTI
Taşeron şirkette çalışırken günde 8 saat çalışan temizlik işçileri, eğer mesaiye kalırlarsa ek ücret alıyordu. İddia göre; Pamukkale Belediyesi fazla mesai uygulamasını kaldırdı.  Belediye kadrosunda çalışan işçiler şimdi çalıştığı fazla saatler için ek ücret alamıyor.

BAYRAMDA HERKES İZİN YAPACAK ONLAR ÇALIŞACAK
Pamukkale Belediyesi’ne kadrolu olarak geçtikleri sırada imzaladıkları sözleşmede bayramlarda 3 katı ücret alacaklarının yazdığını fakat bunun bu bayramda uygulanmayacağını belirten işçiler, bayramda herkes dinlenirken çalışmanın bir karşılığını olmasını bekliyor.  İşçiler, Kadroya geçerken sözleşmelerinde yazdığı gibi bayram mesailerinin kesintisiz yatırlımasın istiyor. 

BAŞKAN YARDIMCILARI İKNA İÇİN GELDİ
Temizlik işçilerinin işe çıkmama kararının ardından Pamukkale ikinci Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Kaya, bölgeye geldi.   Başkan Yardımcısı Kaya’nın bölgeye gelmesinin ardından bazı işçilerin isminin alınması gerginliğe neden oldu. Belediyeyi protesto eden işçilerin işten çıkarılacağı yönündeki    bilgi üzerine gerginlik daha da arttı. Bu sırada Murat K. İsimli temizlik işçisi sinir krizi geçirdi. Gerginliğin artması üzerine birinci Başkan Yardımcısı Selim Arkan’ı bölgeye çağırıldı. İşçilerle görüşen Arkan, meselenin hukuki yönünü araştırıp bu işin mutlaka çözüleceğini ifade etti.  
Bölgeye Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin’in gelmesini isteyen işçiler, Arkan’ın sözü üzerine işe çıkma kararı aldı.

İşçiler verilen sözün yerine getirilmemesi durumunda eyleme devam edeceklerini belirtirken, sorun geçici süreliğine çözüme kavuştu.