Eski DYP Denizli Milletvekili Mustafa Kemal Aykurt, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK)'nun 250. ve devamı maddelerinin değiştirilmesiyle özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının Ergenekon ve KCK sanıklarını daha fazla cesaretlendireceğini söyledi.

'HÜKÜMET ELİNDEKİ BALTA İLE AYAĞINI KESİYOR'

ÖYM2lerin kaldırılmasıyla ilgili yapılan çalışmaları değerlendiren Aykurt, konuyla ilgili Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun endişelerinin beyanları orta olduğunu belirterek “TBMM üstündeki vesayet makamlarını sorgulayan hâkimlerin yetkilerini almak, darbe davalarını sonuçlandırılacaktır. Ergenekon sanıklarının, internete düşen beyanlarında büyük kin içinde oldukları görülüyor. Çocuklarına kadar hesap soracaklarını söylemektedirler. Bu değişiklik, Ergenekon ve KCK sanıklarını daha fazla cesaretlendirecektir. 'Darbe yapılmaz' kanaati yerleşmeye başlarken tekrar bunu yeşertecek çalışmalar siyasi intihardır. Davalarda tahliyeler başlarsa kelle koltukta mücadele eden, sefertaslarıyla yemek getiren, çaylarını kendisi yapan kahraman savcı ve hâkimleri nasıl bulacaksınız? Hükümet bu değişiklikle elindeki balta ile ayağını kesmektedir.” dedi.

'DEĞİŞİKLİKLE KCK VE ERGENEKON SANIKLARI TAHLİYE EDİLİRSE HÜKÜMET BUNU AÇIKLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKER'

Denizli Eksen Hukuk Derneği (EHUDER) Başkanı Av. Özcan Aksoy da mevcut davalar sonuçlandıktan sonra ÖYM’lerin kaldırılmasının düşünülebileceğini ifade etti. Aksoy, “Davalar da bitme aşamasına geldi. İşleyen sürece ket vuracaktır. Kanunun değiştirilmesi demek, birçok sanığın tahliye olması anlamına gelecektir. Tutuklamalar devam etmektedir. Delillerin tamamen toplanmaması sebebiyle karartmalar olabilecektir. ÖYM'ler kaldırıldıktan sonra Ergenekon ve KCK gibi davlarda tahliyeler başlarsa hükümet bunu topluma açıklamakta güçlük çekecektir.” diye konuştu.

‘DEĞİŞİKLİK DARBECİLERE PRİM VERİR’

Eski DYP Milletvekilli Ümmet Kandoğan ise böyle bir değişikliğin, önemli davalara bakan ve artık uzmanlaşmış savcı ve hâkimlerin, davaları sağlıklı devam ettirmesine engel olacağı kanaatinde olduğunu belirtti. Kandoğan şunları kaydetti: “Darbelerle ilgili davalar bitinceye kadar savcı ve hâkimlerin yetkilerini zaafa uğratacak çalışma yapılmasını doğru bulmuyorum. Bunlar çok büyük hacimli davalar, dosyaları binlerce sayfayı buluyor. Böyle bir düzenleme, davaların sağlıklı yürümesini engelleyebilir. Artık sona yaklaşmıştır. Darbecilere prim verecek bir düzenlemenin yanlış olacağı düşüncesindeyim.”