Denizli’de aracının camına film taktıran Süleyman Aydın (26)’a trafik ekipleri tarafından iki kez 154’er lira ceza kesildi. Üçüncü kez aynı ceza kesilen Aydın, avukatı Tamer İm, aracılığı ile Denizli 6. Sulh Ceza Mahkemesi’ne dava açtı. Yedi ay süren dava sonunda mahkeme ‘araç camlarına film takılmasının yasal olarak suç teşkil etmediği’ görüşüyle cezayı iptal etti, ödenen paranın iadesine karar verdi. Aydın, “Araba camlarına takılan filmlerin cezasının olmadığını internette yaptığım araştırmada öğrenmiştim. Mahkemede benim haklılığımı tescilledi. Trafik ekipleri kanunu farklı yorumluyor. 600 lira masraf yaptım, inat ettim ısrarla mahkeme sonucunu bekledim. Yedi ayda üç kez duruşma yapıldı. Sonunda adalet yerini buldu. Mahkeme hem kesilen cezayı iptal etti. Hem de ödediğim 115 lira cezanın geri verilmesine karar verdi. Harcadım para hiç önemli değil. Haklılığım ortaya çıktı” diye konuştu.
    
154 lira ceza kesilmişti

Oto alım satım işi yapan Süleyman Aydın, 2 Aralık 2012 tarihinde Camlık Caddesinde 20 ALY 12 plakalı arabası ile seyir halinde iken Denizli Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı kontrolde aracının camında film olduğu gerekçesiyle ceza uygulandı. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 30/1-b maddesinden dolayı 154 lira para cezası kesilen Aydın, 15 günlük sürede cezayı yüzde 25 indirimle 115 lira olarak ödedi, aracının camlarındaki filmleri de söktü. Üçüncü kez cam filmden ceza kesilen Aydın, “Aracımın camına estetik olsun, güneş ışınlarından beni korusun ve olası kazalarda yaşanan cam patlamalarında cam kırıklarından korunmak için açık renkte film yapıştırtmıştım. Daha önceki araçlarımla cam filmi yüzünden iki kez ceza alınca, araç kullanırken görüşüme engel olmayan bu filmin cezasının da olmadığını internetten yaptığım araştırmalarda öğrenmiştim. Polis ekipleri de beni durdurup, yine cam filmden bana ceza kesti. Bir hafta içinde camlardaki filmi söktürmezsem aracımın trafikten men edileceğini söylediler. Bende kesilen 154 lira cezayı yüzde 25 indirimle erken 115 lira ödeyip, camlardaki filmleri söktürdüm. Avukatım aracılığı ile de dava açtım” diye konuştu.

Dava yedi ay sürdü

Avukat Tamer İm’in takip ettiği dava Denizli 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nde 7 ay devam etti. Dosyayı inceleyen mahkeme Aydın’ı haklı bularak Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen trafik cezasını iptal etti, ödenen cezanın geri verilmesine karar verdi. Mahkeme iptal gerekçesinde şunları yazdı: “Anılan madde kapsamında ceza uygulaması yapılabilmesi için araçta görüşü engelleyecek veya bir kaza anında içindekiler için tehlike olabilecek süs, aksesuar eşya ve çıkıntıların bulunması gerekmektedir. Para cezası uygulayan tanığın, araç içerisine girerek filmli camların sürücünün görüşünü engelleyip engellemediğini kontrol etmediği, dışarıdan bakıldığında koyu renkli filmli camlar nedeniyle aracın içerisi görünmüyorsa, ceza uyguladıklarını beyan ettiği, tanığın beyanında itiraz edenin aracının camına takılı filmlerin sürücünün görüşünü engellediği yönünde bir tespitin yapılmadığının anlaşıldığı, itiraz eden hakkında verilen idari para cezasının bu nedenle usul ve yasaya aykırı olduğu anlaşılmıştır. Uygulanan 154 lira para cezasının kaldırılmasına ödenen cezanın geri verilmesine karar verilmiştir”

Kanun yanlış yorumlanıyor

Mahkemenin verdiği kararın bu tür davalara örnek teşkil edeceğini belirten Avukat Tamer İm’de “Trafik müdürlüğünün uygulaması maalesef yürürlükteki yasaya uymuyor. İlgili yasa sürücünün sürmesini engelleyecek çıkıntı veya benzeri eklentileri kapsıyor. Yasada ’dışarıdan görüşü engelleyecek filmlerin araca yapıştırılması yasaktır’ demiyor. Mahkeme filmlerin görüşü engellemediğine karar verdi. Araçlarında film olan kişilerin bu filmleri görüşlerini engellemediği sürece sökmeleri gerekmez. Ceza kesilenler mahkeme yoluyla ödedikleri paralarını da geri alabilirler. Cezaları da iptal edilir ” şeklinde konuştu.