Dağıtım şirketleri, abonelerin işletme kodunu değiştirdiği için, otomatik ödeme talimatı veren kullanıcıların faturası sisteme yansımıyor. Elektrikleri kesildikten sonra durumdan haberdar olan abonelerin faturalarına bir de açma kapama ücreti ekleniyor. Habersiz değişiklik yapılmasından dolayı elektriksiz kalan tüketiciler, ödedikleri 25 lira ile 50 lira arasındaki açma-kapama ücretine de tepki gösterdiler.

"HAKSIZ YERE AÇMA-KAPAMA ÜCRETİ ALIYORLAR"

"Hem elektriksiz kaldık hem de dağıtım şirketlerinin hatası yüzünden açma-kapama ücreti ödedik. Ücretlerin iadesini talep ediyoruz" diyen tüketicilerin şikayetleri şöyle:

"Akşam eve geldiğimde elektriğim kesilmişti Otomatik ödeme talimatı olan faturam sistemlerinden kaynaklanan bir işletme kodu değişikliği nedeniyle ödenmemiş ve elektriğimi kesmişler. ALO 186'yı arayıp şikayetimi bildirdim.

Ödenmemiş faturaları da ertesi gün normal ödedim ancak elektriğimi açmaya ne gelen oldu ne giden. bugün de gelmiş yeni faturayı kesmişler ve bir de kesme Bağlama parası yazmışlar. Yani hem kendi suçlarından elektriğimi kesip hem de açmaya gelmeden kesme Bağlama parası kesiyorlar. Birde üstüne şikayetimi kaile bile almayıp geri arayan soran yok.

Bu ilk olmuyor. Nisan ayında aynı nedenle ödenmeyen bir hafta geciken fatura yüzünden yine aynı şeyi yaptılar."

"HABERSİZ DEĞİŞİKLİK YAPIYORLAR FAZLA PARA ÖDÜYORUZ"

"Elektrik faturam için bankaya otomatik ödeme talimatı verdim. Otomatik ödemede olan faturamın işletme kodu değiştirilmiş. Kodum 041.01.40.00.00 iken firma işletme kodunu değiştirerek 041.01.40.02.87 yapmış. Bu değişiklikten benim ve bankanın haberi olmadığından dolayı otomatik ödeme gerçekleşmemiş ve elektriğimi kestiler burası yazlık olarak kullandığım mesken olduğundan hafta sonları gidiyorum. Bu gidişimde elektrik olmadığını fark ettim ama önemsemedim çünkü her gidişimde elektrik kesiliyor akşama geliyordu ancak elektrik gelmeyince baktım kapıya kesme ihbarnamesi bırakmışlar. Kurumu aradım her şeye rağmen ödeyeyim açın diye ama hafta sonu açma yapamıyorlarmış ve geri dönmek zorunda kaldım..."

"KODU DEĞİŞTİRDİĞİNİZDEN NEDEN BİZİM HABERİMİZ YOK"

"Yaklaşık on beş gündür elektrik faturamı ödemek için bankanın internet şubesinden işlem yapmaya çalışıyorum. Her seferinde kayıtlı faturanız yok diyordu. Bugün elektriğimi kesmişler firmayı aradım faturamın ödenmediğini söylediler. Durumu izah ettim. İşletme kodumuz değişti yeni işletme kodu girmeniz lazım dediler. İyide işletme kodunu değiştirdiniz de bizim niye haberimiz yok. Aynı şekilde otomatik ödeme talimatı olan arkadaşlarında elektriği kesildi."

"HABERİMİZ OLMADAN İŞLETME KODUNU DEĞİŞTİRMİŞLER"

"Elektrik dağıtım merkezi haber vermeksizin işletme kodunu değiştiriyor, bunun sonucunda faturalarını internetten ödeyen tüketicileri mağdur ediyor. Çünkü internete kayıtlı işletme kodu ile girince 'faturanız yoktur' deniliyor ama bir süre sonra elektrik açma-kapama ücreti geliyor. Çünkü fatura gelmiş ve ödenmemiş. Firmalar tüketicileri mağdur ediyor."

"HABERSİZ DEĞİŞİKLİK YAPILIR MI?"

"Elektrik faturamdaki işletme kodunun değişiminden dolayı elektrik kesme ihbarnamesi geldi. Eylül ayında 212.19.09.00.00 olan işletme kodu Ekim ayında 212.19.07.00.00 olarak değişmiştir. Fakat işlem kodu değişiminde hiçbir şekilde tarafınızdan bilgilendirme yapılmadan ihbarname gelmesi hakkında şikayetçiyim.

Fatura ödemelerim otomatik ödemede olmasına rağmen böyle bir ihlal yüzünden fark edilmemesi haberim olmadan elektrik kesintisi yaşamama sebep olacaktı. Bu konuda gerekli uyarı ve işlemlerin yapılmasını acilen rica ediyorum. Bir daha böyle bir mağduriyet yaşamak istemiyorum."