Ortam ölçümleme herhangi bir çalışma sahasında işçiyi olumsuz etkileyecek, işçinin sağılığına zarar getirecek bütün durumların tespitini sağlar. Gerektiğinde bütün işverenler bu ölçümleri yaptırmak zorundadır. İşveren olası bir olumsuzluğu önceden görerek işçinin bu durumdan kötü anlamda etkilenmemesi için çaba göstermelidir. Bu konuda işverenin gözlemini kolaylaştırmak için ölçümler kullanılır. 2013 yılında yayımlanan kanun ile işverenlerin bu zorunluluğu resmiyet kazanmıştır.

Bir işçinin sabahtan akşama kadar çalıştığı ortamın nizama uygun olması önemlidir. Öyle ki bir çalışan ne kadar rahat işini icra ederse başarısı da o oranda yükselecektir. Bu nizam bazen hijyen konusu olabilir bazen aydınlatma ya da diğer etmenler göz önüne alınarak oluşturulur.

Bu işlemi ve analizleri yapan firmanın alanında tecrübeli bir kadrosu olması gerekmektedir. Ortam ölçümü konusunda hizmet veren büyük firmalardan bir tanesi olan Yöntem Akademi işini layıkıyla yerine getirmektedir.

Ortam Ölçümleri Ne Şekilde Faydalar Sağlar

Çalışma ortamında bazı belirlenemeyen sıkıntılar yaşandığında ilk başvurulan yöntem olan ölçümler oldukça sık tercih edilmektedir. Kabul edilecektir ki bir işyerinin sektörü, konumu ya da kadrosu dahilinde birçok farklı sorun ortaya çıkabilir. Ortam ölçümler bu geniş kapsamlı sorunlar için oldukça büyük önem arz etmektedir. Karşılaşılabilecek bazı sorunlar şunlardır;

Fiziksel Risk Taşıyan Etmenler

Bir çalışma ortamında işçiyi etkileyecek gürültü ve titreşim gibi sorunlar gerekli ölçüm aletleri sayesinde ölçülüp gereğinin yapılması için işverene bildirilir. Bunların yanı sıra aydınlatmada yaşanan sorunlar ya da basınç değişikliği yaşayan işçilerin yaşadığı basınç sorunlarının da tespiti yapılmaktadır.

Kimyasal Risk Taşıyan Etmenler

Hayatımızın herhangi bir bölümünde istemeyerek de olsa kimyasalların etkisinde kalmamız mümkün. Dokunduğumuz bir merdiven demirinden bile bu kimyasalı alıp zarar görebilir. Kendimiz zarar gördüğümüz gibi sevdiklerimize de bu tehlikeli maddeleri bulaştırıp sağlıklarını kötü yönde etkileyebiliriz.

Tozlar, asbest, uyuşturucu buharlar, katı maddeler kimyasal etkenler arasında gösterilebilir. Bu etkenlerin analizleri yapılarak sorun teşkil etmeden gerekli önemler alınır.

Biyolojik Risk Taşıyan Etmenler

Özellikle gıda ve hayvancılık alanında çalışan firmalar, hastane morgları ve laboratuvarlar biyolojik risk taşıyan yerlere örnek olarak gösterilebilir. Bu riskler genellikle mikroorganizmalar, gıda zehirlenmeleri ya da insan parazitleri şeklinde olmaktadır. Bir işçi özellik biyolojik bir olumsuzluğa maruz kalıyor ise bu duruma bakanlığa bildirmelidir.

Ortam Ölçümleri Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşverenlerin en çok kafasına takılan soru bu ölçüm işlemini güvenilir bir firmaya yaptırmak gerektiği. Bu yüzden hizmet veren firmalar kadar olmasa da kendileri de bir bilgi sahibi olmak istemektedirler. Ortam ölçümü hakkında detaylı bilgi ve hizmet seçeneklerine Yöntem Akademi internet sitesinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Sizlere en kaliteli hizmet vermek için son derece tecrübeli çalışan kadrosu ile hizmet veren firma sektörde bir numara olma yolunda emin adımlarla yürümekte.