Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, 1 Haziran – 31 Ekim tarihleri arasını kapsayan orman yangını sezonunda 47 orman yangının meydana geldiğini, 80 hektarlık alanın zarar gördüğünü söyledi. Yangın söndürme ekiplerin, her yangına ortalama 13 dakika içinde ulaştığını hatırlatan Bölge Müdürü Kanat, “Orman yangınlarına müdahalede 112 acil servis ekipleriyle, yani ambulanslarla yarışıyoruz. 500 orman yangın işçisi, 42 arazöz, 37 gözetleme kulesinden 24 saat boyunca ormanlarımızı gözetliyor, aralıksız arazi taraması yapıyoruz. Her yangına ortalama 13 dakika içerisinde müdahale ettik. Çıkan yangınlar yıldırım düşmesi, ihmal ve sigara izmariti atılmasıyla meydana geldi. Bu yıl Denizli’de çıkan 47 orman yangının da 80 hektarlık alan yandı. Yanan alana 100 bin fidan dikeceğiz, toplamda 5 milyon fidanı bu sezon toprakla buluşturacağız” dedi. Orman Bölge Müdürlüğü’nün Çamlık Mesireliği’ndeki tesislerinde basın toplantısı düzenleyen Bölge Müdürü Kanat, fidan dikmek, yeni ormanlık alanlar oluşturmak, ekonomiye katkıda bulunmak, yangınla mücadele gibi görevlerinin yanı sıra toplumsal barışa katkıda bulunmak için de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Orman köylüsü ile kucaklaşıyoruz

Yıllardır devlet tarafından mağdur edilen orman köylüsüyle kucaklamaya başladıklarını ifade eden Bölge Müdürü Kanat, “Orman köylüsü ısınmak için odun kesmiş ceza almış. Orman köylüsü, keçi ve koyun otlatmış para cezası almış. Hatta cezaevlerine atılmışlar. Bu insanlar göçe zorlanmış. Çaresiz insanlar yurtlarını terk etmişler. Devlet, orman köylüsü ile artık barışıyor. Ticari amaç olmadıktan sonra ağaç dalı toplanmış, kurumuş odun toplanmış yasal takip yapmıyoruz. Köylüyü bilinçlendiriyoruz. Koyun ve keçinin sadece yeni dikilmiş fidanlara zararı olur. Ormana zararı olmaz. Onun için rahatlıkla keçi ve koyun otlatabilirler. Orman köylüsünü ormandan koparamayız. Orman köylüsünün ağaç yakmaması ve elektrikten tasarruf yapması için güneş enerjisi kredisi kullandırıyoruz. Yıllık yüzde 1 faiz oranıyla bu yıl 1 milyon 200 bin TL güneş enerjisi kredisi kullandırttık.” Diye konuştu.

Orman köylüsünün ekonomisine destek

Orman köylerinde yaşayan, ormanın gönüllü bekçiliğini üstlenmiş, köy sakinlerinin gelirlerini arttırmak için bölge müdürlüğü olarak bir dizi çalışma başlattıklarını vurgulayan Kanat, “Buldan’a bağlı Alandız köyünde bu yıl bin dönümlük kestane ormanı oluşturacağız. Bu ormanın kullanımını köylüye vereceğiz. Yani ürünler köylü tarafından toplanıp pazarlanacak. İncir, kestane, badem, ceviz ormanları kurulacak. Yetişmiş ağaçlarla sanayiye hammadde sağlarken, köylüye de oluşturacağımız yeni ormanlarla ekonomik katkı vereceğiz. Gün gelecek kentlere göç etmiş orman köylüsü köylerine dönecektir. Devlet, artık orman köylüsü ile barışıyor” diye konuştu. Bölge Müdürü Kanat, yangın söndürme helikopterinin sezon boyunca 225 saat havada kalarak ‘Havada en fazla kalan helikopter’ ünvanına sahip olduğunu belirtti.