Başsavcının ölümü ile ilgili her türlü ihtimal değerlendirilirken, tatbikatın tüm ayrıntıları kaydedildi. Alper'in en yakın mesai arkadaşlarından Cumhuriyet Başsavcı Vekili Vedat Kadri Özüer tarafından yürütülen soruşturmada, suikast olasılıkları değerlendirerek, trafik polisleri ve olay yeri inceleme ekipleriyle kazaya karışan kamyona benzer bir kamyonla tatbikat yapıldı. Tatbikat sırasında her türlü ihtimal değerlendirilerek kayıt altına alındı. Ayrıca soruşturma kapsamında Başsavcı Alper’in son iki hafta içinde gittiği yerlerdeki bütün kamera kayıtları da takip ihtimaline karşı incelemeye alındı.
Başsavcı Alper ve şoförü Akşehirli'nin yaşamını yitirdiği trafik kazasına karışan kamyonun molozları aldığı noktadan, döküm noktasına kadar her anın canlandırıldığı tatbikatın tüm ayrıntılar kameralar tarafından kaydedildi.
Canlandırma sırasında 98 model damperli bir kamyona, kazayı yapan kamyonun yükünü aldığı bölgeden 15 tonluk bir yükleme yapıldı ve Başsavcı Vekili Özüer de kamyonun şoför mahalline binerek şoförün görüş açısı ve kamyonun güzergahı boyunca tüm süreçler hakkında daha net bilgi aldı.
Kamyona yerleştirilen kameranın yanı sıra kazanın meydana geldiği kontrolsüz kavşaktaki tüm senaryolar birebir polis ekipleri tarafından kamera görüntüleri ve fotoğraflarla belgelendi. Ayrıca, kamyon ve makam otomobili de motor, elektronik ve mekanik aksamı kriminal incelemeden geçiriliyor.
Soruşturma kapsamında ehliyetine el konulan kamyon şoförü Uğur Tufan ile kamyon sahibi Zeki Akyol tutuklanmıştı.