HABERDENİZLİ.COM

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığına bağlı Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörlüğü tarafından gereksiz ve yanlış ilaç kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak için yürütülen çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Mayıs ayı içerisinde planlanan okul eğitimleri kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastanelerinde görevli 14 gönüllü eczacı 15 ilkokul, 2 kreş ve bir de Anadolu Lisesi olmak üzere 18 okulda yaklaşık 2 bin 750 öğrenciye Akılcı İlaç Kullanımı konusunda bilgilendirme eğitimi verildi. Ayrıca ailelere ulaştırılmak üzere öğrencilere akılcı ilaç kullanımının önemini anlatan broşür dağıtılırken, çocuklara da Sağlık Bakanlığımızın Sağlık Çocuk Dergisi hediye edildi.

Okullarda Akılcı İlaç Kullanımı Eğitimleri

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk okullarda verilen eğitimlerle birlikte Akılcı İlaç Kullanımını küçük yaşlardan itibaren çocuklara aşılamak istediklerini belirterek; “Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda, en düşük fiyata ve kolayca sağlayabilmeleri akılcı ilaç olarak adlandırılır. Akılcı İlaç kullanımında, toplumun sağlığı gözetilir. Bu doğrultuda hastanın probleminin hekim tarafından doğru konması gerekir. Doğru teşhisten sonra ilaçlı tedavi uygulanacaksa uygun ilacın dozunun ve süresinin iyi belirlenmesi yine doktorlar tarafından reçetenin uygun yazılması önemlidir. Bu bağlamda hangi ilacın kullanılacağına karar veren hekim, ilacı uygun şartlarda sağlayan eczacı ve ilacı uygulayan hemşire yada hasta Akılcı İlaç Kullanımını sağlayan önemli bir üçgeni oluşturur” dedi.

Okullarda Akılcı İlaç Kullanımı Eğitimleri

Denizli’de Akılcı İlaç Kullanımı konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini ve Denizli’de Aile Hekimleri tarafından yazılan Antibiyotik Protokol oranının yüzde 19.58’le Ege Bölgesi’nin en düşük ili olarak belirlendiğini hatırlatan Uz. Dr. Berna Öztürk; “İlaç kullanımında tüketimi azaltmak ve ilaçlarla ilgili sorunları en aza indirmek için bizim yaptığımız çalışmaların yanı sıra hastalarımıza da büyük görevler düşmektedir. Hastalarımız hastaneye gelirken kullandıkları ilaçları yanında getirmeli ve doktoruna herhangi bir rahatsızlığından dolayı kullandığı ilaç varsa mutlaka söylemelidir. Hastalarımız doktorlarının söylediği şekilde ilaçlarını kullanmalıdır. Hastalar kulaktan dolma bilgilerle eczanelere giderek antibiyotik, ağrı kesici gibi ilaçları reçetesiz almamalı ve doktora danışmadan kullanmamalıdır” dedi.