FET/PDY’nin Denizli’deki eğitim ayağına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında açılan davanın ilk duruşması EGS Kültür ve Kongre Merkezindeki 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada örgütün haberleşme programı ‘Bylock’ u kullandığı iddia edilen tutuklu sanıkların ifadesi alındı. 

Tutuklu sanıklardan Y.İ. kendisine yöneltilen suçlamaları ret etti. Bank Asya’da hesabının olduğunu ancak talimatla para yatırmadığını ileri süren sanık, Örgüte yönelik yürütülen soruşturma kapsamında kapatılan Aktif  Eğitimciler Sendikasına üyeliği hakkında konuştu. Sendikanın ‘öğretmenlere hak ettiği değeri kazandıracağız’ sloganından etkilendiği için üye olduğunu söyleyen Y.İ. Bank Asya’da bulunan paraların  şahsi paraları olduğunu belirtti.  16 Ekim 2014 tarihinde Bylock propgramı kullanıp kullanmadığı sorulan Y.İ.  ByLock kullanmadığını söyledi.

Y.İ’nin ardından sanık kürsüsüne çıkan  M.Ş. isimli şüpheliye hakim ByLoxk ile ilgili sorularını yöneltti. iki farklı hat üzerinden birçok cihazdan ‘Bylock’ kullandığı ileri sürülen M.Ş. suçlamaları reddetti. M.Ş., bu hatların kendine ait olmadığını ileri sürerek, ByLock kullanmadığını iddia etti. Farklı zamanlardan Bank Asya’ya yatırlan 20 bin lira hakkında sorulan soruya “şahsi param” savunması yapan M.Ş. bütün suçlamları reddetti.

Daha sonra ismi okunan ve milli eğitim müdürlüğünde veri hazırlama memuru olan D.Ş.’nin savunması alındı. D.Ş.’nin kırmızı nokta ile ‘Bylock’ kullandığı iddia ediliyor. Suçlamaları reddeden D.Ş.’ye hakim, Bank Asya hesap hareketlerini sordu. D.Ş.’nin dosyadaki hesap hareketlerini inceleyen hakim, D.Ş.’nin hesabına yaklaşık 10 kişinin değişik tarihlerde 50 ile 500 TL arasından para yatırdığını, söyledi. Bu hesap hareketliliğini soran savcıya D.Ş., “Sık telefon değiştiriyordum, bir de babam onlar köydeydi, köylülerden gelen paralar oluyordu” savunmasını yaptı.